TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / Audi A4 (2005–2008)

Összesített értékelés:
Előnyök

Kitűnő vezethetőség

Prémium image

Gazdag motor és típuskínálat

Kiváló összkerékhajtás

Alacsony fogyasztás a dízelmotoroknál

Az autóról

A második generációs Audi A4-est két, kinézetre jelentősen különböző kivitelben gyártották, amelyeket néha két külön generációnak is tarthatnak. Műszakilag persze az autók gyakorlatilag azonosak. Az első, belső B6 (8E típus) jelölésű típus 2001-ben jelent meg és 2005-ig gyártották, aztán felváltotta a modernebb B7 (később 8E típus) kivitel. Elsősorban teljesen új hűtőrácsot kapott, amely a motorháztetőtől egészen a lökhárító aljáig ér, és ma már az összes négykarikás autó jellegzetességének számít. Ez azt jelenti, hogy az Audi fiatalabb modelljei mellett, a második generációs, modernizált A4 máig nagyon újszerűnek néz ki. Az új hűtőmaszk az egész autónak drámaibb kinézetet ad, ez jelentős eltérést jelent az addig kimondottan konzervatív külsőtől, ami a 2005-ös modernizációig tipikus volt az A4-re. Egyébként a megújított második generációra szinte teljesen ugyanaz érvényes, mint a ráncfelvarrás előtti modellre. Tehát egy elegáns, prémium autó csak átlagos helykínálattal, kitűnő vezethetőséggel és nagyon széles verziókínálattal.

A karosszériakínálat ugyanaz maradt (sedan, kombi, kabrió), a nagy változások viszont a motorháztető alatt történtek. A motorpaletta jelentősen megváltozott és megújult, premierként jelenik meg az FSI, a közvetlen üzemanyag-befecskendezésű motor. Alapként megmaradt a klasszikus 1600-as, bár ez az A4-hez kissé gyenge. Sőt az autó karakteréhez nem illik túlságosan az atmoszferikus kétliteres motor sem. Ismét megtalálhatjuk itt a közkedvelt húszszelepes 1.8-as Turbo motort, amelyet később felváltott a hasonló, tizenhat szelepes TFSI motor. Az erősebb motorokat a turbófeltöltős kétliteres TFSI váltja fel 147 vagy 162 kW-os teljesítménnyel. Figyelmet érdemel, hogy a két motor dinamikájában a különbség gyakorlatilag minimális. A legerősebb általános motor a hathengeres 3.2 FSI lett 188 kW-os teljesítménnyel. 2005-ben piacra került egy csemege, az RS4 legélesebb változata, amelynek magas fordulatszámú nyolchengeres 4.2 FSI motorja 309 kW-ra volt hangolva. Forgalomban maradt az S4 kivitel is 253 kW-os teljesítménnyel.

A változások a dízelmotorok palettáját is érintették. Az alap az 1.9 TDI maradt 75 kW-os teljesítménnyel, a nagyobb teljesítményre való igény a kissé kevésbé megbízható 2.0 TDI-t jelenti, amely kétféle teljesítménnyel 103 és 125 kW-tal érhető el. A hathengeres 2,5 TDI maradt a közepes teljesítményű kivitelben 120 kW-tal, ezt követi az erősebb, a 2,7 TDI motor, amely 132 kW-ot nyújt. A dízelkínálat csúcsát a háromliteres hathengeres motor jelenti 150 és 171 kW-os változatban, amely nagyon jó dinamikát hoz, még akkor is, ha üzemanyag-fogyasztás terén nem kitűnő.

Felszereltség

Prémium autó nem jelent magától éretetődően kitűnő felszereltséget, a gyártók szívesen fizettetik meg a jobb kivitelt és az extrákat, amit persze nem adnak olcsón. Használt autó keresésénél azonban ennek nincs jelentős szerepe. Az A4 szegényesebb verziói nem igazán gyakoriak, és a jobban felszerelt modellek ára sem sokkal magasabb, tehát határozottan megéri ilyen darabokat keresni a piacon.

Dizájn

Az Audi A4 második generációjának ráncfelvarrott változatánál az autó teljes külseje jelentős átalakuláson ment keresztül. Az az érdekes, hogy ez a karakterváltás az autó első részének, konkrétan a hűtőrács módosításának köszönhető. Az A4 2005-től tiszteletben tartja az Audi új dizájn irányzatát a masszív és magas hűtőráccsal, ami azt jelenti, hogy ez a használtautó optikailag az aktuális modellkínálatból valónak tűnik.

Fogyasztás

Az alap 1.9 TDI nemcsak a leggazdaságosabb motor az A4-ben, hanem közkedvelt és megbízható választás is. A kétliteres TDI-knek is alacsony a fogyasztásuk, a hathengeres motoroknak viszont a versenytársakkal összehasonlítva mérsékelten magasabb az üzemanyag-igényük. A turbófeltöltős TFSI benzinmotor viszont képes gazdaságosabb lenni a riválisainál.

Vezethetőség

Az Audi A4 a biztonságot jelenti a vezethetőséget illetően. Sőt, aki például gyakran autózik a hegyekben vagy havas utakon, értékelni fogja az összkerékmeghajtású verziókat. Összességében az érvényes, hogy az A4 jól fekszik az úton és képes megfelelően fürge lenni a kanyarokban, bár ezen a téren nem egyenlő a legnagyobb versenytársával, a hármas BMW-vel.

Biztonság

Audi A4 2001-ben az Euro NCAP törésteszteken négycsillagos értékelést kapott. A megújított verzióval nem végezték el újra a töréstesztet, mivel szerkezeti változások nem történtek az autón. Az értékelés tehát érvényes a 2005-től gyártott modellekre is. Az autó prémium karakterét pozitívan támasztja alá a lényegesen szélesebb biztonsági felszereltség, mint ami abban az időben megszokott volt. A biztonsághoz pozitívan járulnak hozzá elsősorban az összkerékmeghajtású verziók biztos vezetési tulajdonságai.

Gyakorlatiasság

Egy kissé különös tulajdonság, de a középkategória prémium szegmensének autói nem bővelkednek mértéken felüli hellyel sem az utasok, sem a csomagok számára. Az A4 belső terének űrtartalma csak átlagos és a csomagtér egyáltalán nem kelti fel a nyaralótulajdonosok érdeklődését. Az A4 tulajdonosok többsége azonban a sedan 460 literével vagy a kombi 440 literével probléma nélkül együtt tud élni.

Kényelem

Míg a versenytárs BMW elsősorban csúcsminőségi vezethetőségre törekszik, az Audi A4 inkább komfortos autó, de persze nem annyira, mint a C osztályos Mercedes. Összességében az A4 kényelmes autó, annak ellenére, hogy csak átlagos méretű helyet nyújt az utasoknak.

Üzemeltetési költségek

Az Audinál nem meglepőek a magasabb szerviz- és pótalkatrészköltségek, prémium márkánál ezekkel a tényezőkkel számolni kell. Kedvezőbbek lehetnek ezzel ellentétben az üzemanyagköltségek a dízelmotoros változatoknál, és nem is minden alkatrész esetében kell, hogy túlzottan magasak legyenek az árak, tekintettel a konszernbeli eredetükre.06-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000