TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / BMW 1 (2004–2012)

Összesített értékelés:
Előnyök

Jó vezetési tulajdonságok

Pontos és kommunikatív vezérlés

Takarékos motorok

Minőségi kivitelezés

Az autóról

Addig, míg az Audi 2003-ban már a második generációs kompakt A3-t gyártotta, a BMW csak egy év múlva döntött úgy, hogy képviseleteti magát azon a piacon, ahol a VW Golf és a Ford Focus uralkodtak. Ezt az 1. modellel tette, melynek kategóriájában nem éppen tipikus a külalakja. Már csak azért sem, mert az autó hátsó-kerék meghajtású, mely annyira jellemző a BMW-re. A kompakt kategóriában van valami, ami eddig még nem létezett, a BMW1 kilóg az ellenfelei sorából. Az eredmény nem csak a nagyon jó vezetési tulajdnoságok, mely a futóművet tervező szakemberek remekműve, de elsősorban a kiváló vezérlés. Ebben ugyanis még véletlenül sem szól bele a hajtóerő, mely gyakran előfordul az első-kerék meghajtásúak esetében. A vezérlés pontos és kommunikatív, a BMW-t valóban öröm vezetni. A gyártó a kis autó konstrukciójának tervezésénél egyértelműen nem fektetett hangsúlyt az ebben a szegmensben jellemző szokásos értékekre. A praktikusságnak háttérbe kellett szorulnia a vezetési tulajdonságok és a luxus miatt. Ezért az utastérben nem számíthatunk sok helyre. Elől minden rendben van, az utasokat inkább kellemesen körülöleli az autó, de a hátsó üléseken kevés a hely. A hátsókerék- meghajtásnak köszönhetően a csomagtartó 330 literével elég nagy. Ezt a BMW azzal érte el, hogy a run-flat kerekek jóvoltából nincs szükség pótkerékre. Ami a kényelmet illeti, a futómű feszesebbre van hangolva. A három – és ötajtós BMW1 hatchbacken kívül kupé és kabrió változatban is kapható. Ezek a hosszúságuk miatt vezetési szempontból még kiegyensúlyozottabbak, mint a hatchback.

Az üzemanyagegységek palettája a kisebb BMW esetében nagyon színes. Az alap motoroktól nem várható el káprázatos dinamika. Ezek biztosan nem nehezítik meg a futómű munkáját. Ezek a változatok is játékra csábítják a sofőrt, egyszerűen az összes BMW1-nek kiválóak a vezetési tulajdonságai. A kínálat javát a négyhengeres alkotja, alapja 116-nak nevezett típus. A i becenévvel ellátott autónak benzines motorja is létezik 85, majd 90kW teljeítménnyel. A d becenevet viselő változatnak kétliteres turbódízele van 85 kW teljesítménnyel, mely nagyon takarékos tud lenni. Egy fokkal magasabban helyezkednek el a 118i és a 118d modellek megegyező 105 kW teljesítménnyel. Mindkettő benzines  atmoszférikus kétliterrel, a dízelnél természetesen turbómotorral rendelkezik. A sorban a 120i és a 120d következnek, megint csak kétliteressel, ezúttal 125 kW teljesítménnyel. A dízel később felerősödött egészen 130 kW-ra. A legerősebb turbóízel a kétliteres duplafeltöltős 123d 150 kW teljesítménnyel. A benzines motorok ebben a teljesítmény kategóriában áttér a hathengeresre. A 125i hathengeres, benzines alapmotort a 2,5 literes aggregátor képezi  160 kW teljesítménnyel. A háromliteres 130i már a nagyon jónak számító 195 kW teljesítménnyel bír, mely gyakorlott vezetőt igényel. A hatchbacknél ez a kínálat teteje. A kupé és kabrió változatoknál megtalálható a még erősebb duplán turbófeltöltős háromliteres 225 kW teljesítményű motor is. Ez a modell a 135i nevet viseli. A teljes kínálat legteteje a megegyező motorral futó 1M Coupé fantasztikus 254 kW teljesítménnyel. A kupé változat a hosszabb autó miatt kiegyensúlyozottabb, így megismételhetetlen vezetési élményt nyújt.

Felszereltség

A BMW1 követi azt a prémium kategóriás autókra jellemző hagyományt, hogy tulajdonosaikkal megfizettetik az extra felszerelést.A biztonsági felszereltség már az alap változatoknál is nagyon jó, de ami a komfort elemeket illeti, azokért sok esetben keményen meg kell fizetni. Szerencsére a piacon könnyen jól felszerelt autókra is ráakadhatunk.

Dizájn

A kis BMW éppen úgy néz ki, mint azt autómárka kedvelői szeretnék. Ez egy dinamikus autó hosszú első résszel és hátra tolt kabinnal. Egyeseknek ez a külalak kissé kiegyensúlyozatlannak tűnhet, de a dinamikus vezetést kedvelők értékelik ezt a külsőt. Kifejezetten jól néznek ki a kupé és a kabrió változatok. A külalak mellett a BMW nagy hangsúlyt fektetett az utastér kialakítására is.

Fogyasztás

A BMW az egyik legjobb belsőégésű motort gyártó cég, aggregátorjai élen járnak mind reljesítmény, mint fogyasztás terén. Ezért azt mondhatjuk, hogy a BMW1 takarékos autó. Természetesen ez attól is függ, melyik konktrét motorizációt választjuk, a fogyasztás mindig maximálisan meg fog egyezni a motor teljesítményével. A gyengébb dízel és benzinmotorok képesek meglepetést okozni, például a 116d modell kategóriájában a legtakarékosabb autó.

Vezethetőség

A menettulajdonságok a BMW1 következő fantasztikus teljesítménye. A hátsókerék-meghajtású keményebb futómű egyenesen kipörgetésre alkalmas, a pontos és kommunikatív vezérlés segít a vezetőnek az autót jól kézben tartani. A hatchbacknél számítanunk kell arra, hogy az autó hátulja enyhén ugrálni fog, a hátsó részbe helyezett súly sem segít nagyon ebben. A kupé és a kabrió változatoknál ez az apró probléma teljesen megszűnik.

Biztonság

Az egyes BMW rögtön bevezetésének évében átesett az Euro NCAP törésteszteken és egyből megszerezte a maximális öt csillagot. A BMW-nél semmit sem bíztak a véletlenre. A robusztus konstrukción felül nagyon jó biztonsági felszerelést, beleértve oldalsó és függönylégzsákokat is kapott.

Gyakorlatiasság

Aki praktikus kompakt hatchback autót keres, annak elképzeléseihez a BMW1 nem alkalmas. Az utastérben az első utasoknak éppen elegendő a hely. A magasabb utasoknak hátul már kevesebb hely jut, azok szűkölködni fognak. A hatchback esetében a csomagtartó  mérete átlagos, 330 literes. A kupénak 370 literes a csomagtere köszönhetően a pótkerék hiányának, hiszen ebben az esetben run-flat megoldást alkalmazták.

Kényelem

A BMW1 egyértelműen a vezetési élményekre koncentrál, háttérbe szorítva ezzel a kényelmi szempontokat. Már a hagyományos verzióknál is csak átlagosan egyenlíti ki az úthibákat, a sportosabb futóművel rendelkező autók esetében az utasok még kevesebb kényelmere számíthatnak.

Üzemeltetési költségek

Az egyes BMV egészében véve egy megbízható autó, melynek a motorok többségében kedvező vagy megfelelő a fogyasztása. Az autómárkára tekintettel számítani kell azzal, hogy a javítási költségek és az alkatrészek szükség esetén drágábbak lesznek. Ez érvényes például a gumiabroncsokra is, melynek run-flat konstrukciósnak kell lenniük.

BMW 106-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés
Több

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000