TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / BMW 3 (1998–2005)

Összesített értékelés:
Előnyök

Jó menettulajdonságok

Elegáns dizájn

Takarékos turbódízelek

Prémium image Minőségi anyagok és felhasználás

Az autóról

A harmadik szériás BMW, melynek belső elnevezése E46, a müncheni autógyár negyedik generációjának középosztálybeli prémium kategóriás sedanja. A használt autók piacán főként azok keresik, akik a BMW hagyományos értékeit kedvelik. Tehát az elegáns dizájnt és a kiváló vezetési tulajdonságokat. A hagyományokat követőek azért választják szívesen ezt az autót, mert ez is egy klasszikus formájú BMW, az újabb sorozatoknak már kicsit gömbölydedebb a dizájnjuk. Az E46 modern dízelmotorokat és összkerék- meghajtású motorokat hoz a középosztályba, ezzel csalogatva a kevésbé tapasztalt sofőröket, akiket az olyan közép kategóriás luxusautók vonzanak, amelyeknek ésszerű a fenntartási költségük. Érdekes helye van tehát a piacon a legendás M3 változatnak. Az E46-os sorozat utolsó M3-a azért a legkeresettebb autó, mert pörgős és karizmatikus hathengeres szívómotorral büszkélkedhet.

A negyedik generációs hármas BMW valóban elegáns és időtálló dizájnnal rendelkezik, mely máig sem avult el. Az autóba szálláskor sem fogjuk azt érezni, hogy egy 15 éves járgányban ülünk. A belsőt minőségi anyagokból készítették és élvonalbeli kidolgozottság jellemzi. Az igaz, hogy a mai prémium kategóriás autók még nagyobb luxussal vannak ellátva, de a BMW 3 E46 sem szégyenkezhet belső tere miatt. Kellemetlenebb a helyzet a belső tágasságával, mely inkább átlagon alulinak tekinthető. De az érdeklődőket ez a legkevésbé fogja izgatni, hiszen akiknek nagyobb helyigényük van, azok az 5-ös sorozatból választhatnak maguknak. A hármas BMW E46 szolid felszereltséggel büszkélkedhet, bár természetesen nem várhatóak el ebben az esetben a mai modern elemek.

Ezt a modellt leginkább azok választják, akiknek fontos a fantasztikus vezetés kínálta élmény. A BMW a rá jellemző tulajdonságok miatt, - mint a hátsókerék meghajtás, az erős motor, az elektronika és az emissziós normák - kiváló kezelhetőséggel bír. Beszerezhető az úgynevezett M-Packet változat is merevebb rugókkal és lengéscsillapítókkal. Az igazi sportos sedant azonban kicsit nehezebben lehet megtalálni a használtautó piacon. A BMW3 motorházteteje alatt turbódízeles, leggyakrabban a közkedvelt kétliteres 320d –t találjuk 100 később 110 kW teljesítménnyel. Ez biztosan nem okoz kellemetlen vezetési élményt, bár a sportosabb vezetőknek még ez sem az igazi. Ráadásul ebben a modellben fordulnak elő a költséges hibák. Nagyon vonzó turbódízeles ajánlat a háromliteres hathengeres 330d változat 135 kW, majd később 150 kW teljesítménnyel. Ez a kombináció fantasztikus dinamikát és alacsony fogyasztást eredményez és a motornak is hosszabb az élettartama. A többi erőforrás már kissé értékesebb. Példa erre a turbódízeles alapverziók közül a kétliteres 85 kW teljesítményű 318d.

A benzinmotorok skálája igen széles. A 316i és 318i változatoknál négyhengert találunk. 1,9 literes 77 később 85 kW teljesítményű aggregátokról van szó a gyengébb motoroknál, az erősebbeknél 1,9-es 87 kW teljesítménnyel, majd később a kétliteres 105 kW. Igazi csúcsélményt a hathengeres motor kínál. A választék a kétliteres 320i  110 kW teljesítménnyel kezdődik, majd a 2,2 literes 125 kW folytatódik. A hathengeres 323i 2,5 literes változat 125 kW, a 325i azonos motorral 141 kW teljesítménnyel és a 328i 142 kW teljesítménnyel dolgozik. A háromliteres 170 kW teljesítményű verzió a 330i. Ezután már csak a legendás M3 változat következik. A 3,2 liter 252 kW teljesítményt kínál a klasszikus változatban, és 265 kW teljesítménnyel a könnyített M3 CSL-ben.

Felszereltség

A hármas BMW E46-t tulajdonosainak eredetileg fizetniük kellett az egyébként átlagos felszereltségért. Sokan közülük gyakran nem kis összegeket fizettek a többszörösen drágább kiváló felszerelését. Így viszonylag gyakran találhatunk nagyon jól felszerelt darabokat.

Dizájn

A negyedik generációs BMW3-nak ma is igen mutatós dizájnja van, melyet a BMW legesztétikusabb mintájának tekintenek. A BMW 3 E46 máig figyelemfelkeltő formájával határozottan nem nyújtja az öreg autó benyomását. És ez az összes karosszéria kivitelre vonatkozik – tehát a sedan, kombi, kupé és kabrióra is. Kivételt csak a rövidített Compact képez talán, mely kiegyensúlyozatlannak hat.

Fogyasztás

A BMW 3 széles motorválasztékot nyújt, így az is érthető, hogy az autók fogyasztása is eltérő. Általánosságban azonban érvényes, hogy az összes térfogat és teljesítmény kategóriában a BMW aggregátorok kifejezetten takarékosak. Ennek ellenére nem várható el, hogy a háromliteres benzines hathenger takarékos legyen. De a turbódízel esetében ez valóban így van.

Vezethetőség

A hármas BMW-t leginkább fantasztikus menettulajdonságai jellemzik. A nagyon jó kezelhetőség, az első motor és a hátsó tengelymeghajtás klasszikus koncepciójából ered. A jól hangolt futómű és a pontos irányítás valóban élvezetes vezetési élményt nyújt. Azoknak, akik nem a kifejezetten sportos vezetést kedvelik, a BMW 3 tarsolyában ott van az összkerék meghajtású változat, bár ezek nem fordulnak gyakran elő az utakon.

Biztonság

A BMW 3 E46 2001-ben nagy előrelépést ért el elődjével szemben a Euro NCAP törésteszteken. Amíg az csupán két csillagot szerzett, az E46 négy csillagot zsebelt be és így a tisztességes, biztonságos kategóriába került. A tapasztalatlan sofőröket ne csábítsa vezetésre a hathenger. Az autó irányíthatósága nagyfokú tapasztalatot igényel, ha a kocsi lehetőségeinek határán autózunk vele.

Gyakorlatiasság

A harmadik BMW-t kevesen választják praktikussága miatt. Belső tere szűkös érzetet kelt és elsősorban a hátul ülőknek nem jut sok hely. A sedan 440 literes csomagterével nem kápráztat el bennünket, és a kombi sem dicsekedhet a 435 literével.

Kényelem

Sportos menettulajdonságai ellenére a BMW 3 jó vezetési komforttal bír. A lengéscsillapítók a prémium autó természetességével bánnak el az úthibákkal. De ez csak az átlagos futóművekre vonatkozik, az úgynevezett M Packet változat valójában egy sportos verzió, így a vezetési komfort háttérbe szorul.

Üzemeltetési költségek

Annak ellenére, hogy a BMW 3 előnyöket kínál az üzemanyag fogyasztás terén, az autó fenntartási költségei nem alacsonyak. Drágábbak a javítások és az alkatrészek is. Ha az autót sportos célokra is használjuk, a jármű érthetően gyakrabban kíván törődést.

BMW 306-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés
Több

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000