TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / BMW 3 (2012–napjainkig)

Összesített értékelés:
Előnyök

Kiváló vezetési tulajdonságok

Elegáns dizájn

Széles verzió kínálat

Takarékos motorok

Az autóról

A bajor autógyár harmadik generációs középkategóriás autóját 2012-től gyártják. A 3 sorozat, ezúttal az F30 elnevezéssel egész sor újdonságot tartalmaz. A szakértők és a szórakoztatás szerelemseinek gyártott autóból valóban univerzális és sokoldalú, minőségi autó keletkezett. Emellett a hármas nem veszített kiváló vezetési tulajdonságaiból, csak átlagos vezetésnél nem csalogatja sofőrjét úgy a játékba, ezt megtartják a csúcsverziók kiváltságának. Az átlagos BMW felől érdeklődőknek ez az új hármas F30 modell kellemesebb és jobban kormányozható. Már az autó belső tere is jelzi a változtatásokat, elegánsabb és kiegyensúlyozottabb lett, mint elődei. Mivel a hármas hossza kicsit megnyúlt, könnyebbnek hat – a valóságban is picit könnyebb lett – és ez jót tesz a dinamikának. Az elegáns belső kialakítást a vásárlók több esztétikai megoldással is megrendelhetik. Választhatnak továbbá a Sport line, Modern Line, Luxury Line vagy az M változatokból is. Ezek meghatározzák a karosszéria és a belső tér jellegét is. A BMW3 hatodik generációja csak sedan és kombi változatban érhető el. Az újban kapható már a modell 3 GT változat is. A kupé és a kabrió saját sorozatot kap, 4 elnevezéssel.

A belső tér kialakításában sokat javítottak. Elsősorban a szűkös hátsó ülésekről szóló mendemondáknak vetettek véget. Ezúttal minden irányban elegendő a hely. A belső tér nagy komfortotérzetet nyújt, az ülések nagyon kényelmesek, mindenhol igényes anyagok láthatók és a kidolgozottság is tökéletes. Maga a vezetési komfort is jobb lett. Az új hármas élvonalra tört abban, hogy az úthibákat kategóriájában ő képes a legjobban kiszűrni. Vezetési tulajdonságai is kiválóak, bár aki kifejezetten sportos élményeket szeretne, a nagyobb teljesítményű és sportos futóművel rendelkező változatok között kell válogatnia. Az alap változat ugyanis elnyomja a természetes túlkormányzást, extrém esetekben az autó alulkormányozott is tud lenni, ami a BMW esetében szokatlan. Az biztos, hogy a BMW 3 F30 nem unalmas és lassú autó, még mindig osztályában az egyik legjobb.

A hármas, széles motorkínálattal büszkélkedhet, mellyek, láss csodát – mind turbómotorok. Az alapot az ezerhatszázas 100kW teljesítményű 316i modell képezi –  a hármasnak ez a méltóságteljes alapja. Erőssebb motorral, 125 kW teljesítménnyel bír a 320i EfficientDynamics modell. Az általános 320i motorháztetője alatt kétliteres turbómotor van 135 kW teljesítménnyel. Ezt a változatot lehet először kombinálni az összkerék-meghajtással is. A 328i verzió következik, aminek még mindig kétliteres turbó-négyhengere van 180 kW teljesítménnyel. A benzines hathengerest eddig csak a 335i verzió kínál. A háromliteres turbómotorosnak 225 kW a teljesítménye. Az árlistában efölött szerepel még az ActiveHybrid 3 ugyanazzal a motorral, amit elektromos motorral kombinálnak. Az egység összteljesítménye 260 kW.

A dízelmotorok sora a hagyományos kétliteressel kezdődik. A 316d verziónak 85 kW a teljesítménye, az erősebb 318d verziónak (ennek már összkerék-meghajtása lehet) már 105 kW. A 320d EfficientDynamics-nak 120 kW a motorja, általános verzióban 320d 135 kW teljesítménnyel fut. Kétliterest találunk még a 325d modellben is, ezúttal 160 kW teljesítménnyel. A csúcsot a dízelmotorok közül a hathengeres háromliteres tartja. A 330d változatnak 190 kW, a 335d (kizárólag x-Drive összkerék-meghajtással) 230 kW teljesítményt nyújt.

Felszereltség

A BMW-re jelelmző az alapfelszereltséget tartalmazó változat és a sok hozzáfizethető extra felszereltség. Ez alól a hármas sem kivétel, de jó konstatálni, hogy már az alap is jó felszereltséget tartalmaz. Hozzáfizetni sok mindenért lehet, használt autó esetében mindezt le kell ellenőrizni. Kiválóan felszerelt autókban nincs hiány a piacon.

Dizájn

A hatodik generációs hármas BMW egy elegáns középosztálybeli szedan és kombi. Az előző hármasokhoz képest a 2012-től gyártott autó kiegyensúlyozottabb és könnyebb. Az autó nagyobb, mint korábban, emellett a tömege kisebb lett, tehát nem csal a látvány. A belső tér kidolgozottsága valóban magasfokú, melyben tökéletesek a felhasznált anyagok és természetesen azok kifinomult használata is.

Fogyasztás

A BMW3 hatodik generációja megvált az atmoszférikus motoroktól. Az új turbófeltöltős aggregátorok a gyakorlatban hihetetlenül alacsony fogyasztást tudnak produkálni. Nyugodt vezetésnél még a hathengeresek is takarékosak tudnak lenni. A gyengébb négyhengeres motorok dízel és benzines változatai a legtakarékosabbak közé tartoznak.

Vezethetőség

A vezetési tulajdonságok terén született nagyobb változások a BMW3-t a csúcsra emelték. Sportos előnyeit, az erősebb motorokat és a sportos futóműveket kedvelő sofőrök élvezhetik ki igazán. A hagyományos autók szolidabbra vannak hangolva. A BMW3 a legstabilabb autókhoz tartozik és nagy öröm vezetni.

Biztonság

Az új BMW-nél nem meglepő, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az utasok biztonságára is. Az Euro NCAP törésteszteken a maximális öt csillagot hozta el. Kategóriájában a hármas a legbiztonságosabb autónak számít.

Gyakorlatiasság

A legpraktikusabb autó díját a BMW3 nem nyerheti el, de az F30 generáció ezen a téren is meglephet bennünket. Az utastérben végre minden irányban elegendő a hely, a hátul ülő utasoknak sincs miért panaszkodniuk. A szedan csomagtere 480 literes, a kombié 495 literes, míg a liftback GT csomagtere 520 liternyi csomagot fogad magába.

Kényelem

A hatodik generációs BMW3 nagyon jó vezetési komforttal bír. A futóművet sikerült úgy hangolni, hogy az jól kiegyenlítse az úthibákat és amellett megtartsa agilitását és kis behajlásait a kanyarokban. A konkrét kényelem az adott verzióktól és az autó felszereltségétől is függ. Ezekre hatással lehet a futómű (klasszikus, adaptív, sportos), a használt abroncsok, a motorizáció és sok más tényező is. Az utastérben, a kényelmes üléseken jól érezhetik magukat az utasok, a vezetőt és társát kellemesen körülöleli a műszerfal.

Üzemeltetési költségek

Az összes motor alacsony fogyasztása (nyugodt vezetésnél) és a minőségi technika a BMW3 esetében azt jelenti, hogy a fenntartási költségek nem lesznek magasabbak, mint a nem prémium kategóriás autóké, épp ellenkezőleg. Csakhogy magasabb kiadásokra számíthatnak azok a tulajdonosok, akiknek javítani kell az autójukat. Magasabbak az alkatrészek árai is. Például a BMW biztosítékai drágábbak, mint a VW-é.

BMW 306-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés
Több

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000