TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / Chevrolet Aveo (Daewoo Kalos) (2002–2011)

Összesített értékelés:
Előnyök

Elfogadható anyagok az utastérben

Jó helykínálat

Megfelelő komfort

Alacsony árak

Megfelelő alapfelszereltség

Az autóról

A csődbe ment Daewoo autógyár megvásárlója a GM érdekcsoport első amerikai névre keresztelt autója a Chevrolet Aveo. 2002-től 2005 végéig Daewoo Kalos márkanév alatt gyártották. Az autómárka és az autójel megváltoztatásával kisebb átdolgozás is történt. Az autó 2007-ben esett át egy következő ráncfelvarráson. Az eredeti, még koreai modellből származó dizájn új, kifejezőbb első részt kapott, hűtőmaszkja két részre osztott, kifejező autólogóval. Három- és ötajtós hatchback változatban, és négyajtós sedanban is kapható. Az átdolgozott autókban is jellemzőek az egyszerű és nem túl kifejező vonalak. A dizájn sosem volt az Aveo határozott kiváltsága, inkább ár-teljesítmény aránya miatt vált vonzóvá. Ma már elfogadható áron lehet beszerezni az autót, így olcsóbban tehetünk szert egy igénytelen és egyszerű autóra, melynek szolid belső tere és egészen jónak mondható felszereltsége van. Kellemes meglepetést okoz a belső tér kidolgozottsága és jó felszereltsége, mely messze menőleg többet mutat, mint azt az autó árából feltételeznénk. Az Aveonak van egy hátrányos oldala is, az pedig az utasok biztonsága. A törésteszteken az autó nem szerepelt jól, összességében a biztonsági berendezések is rosszabbak. Az átlagos változatokban ugyanis hiányzik még az ABS is.

Szerencsére az Aveonak összességében jó az alváza, motorjai nem hívogatnak dinamikusabb vezetésre. Alapja az 1,2 literes motor volt 53 kW teljesítménnyel, mely egy szerényebb autónak felel meg. A megegyező motorral rendelkező modernebb változat tizenhat szelepes változatával 62 kW teljesítményt nyújt, így ideális személygépkocsinak tekinthető. A másik lehetőség az ezernégyszázas volt, előbb 69 majd 74 kW teljesítménnyel. Az erősebb motor veszített a dinamikáján, így hát a gyengébb változat jobb választásnak bizonyul.

Felszereltség

A Chevrolet Aveo alkotói kifejezetten ügyeltek a kényelmi elemekre. A biztonsági elemek hiányoznak az autóból, és azok csak a magasabb fokozatoknál vannak meg. Ezek azonban ritkán fordulnak elő a piacon. Nem hiányzik a központi zár vagy az elektromos első ajtók, standardként viszont csak a vezetőnek van airbag-je. A klíma csak a harmadik fokozatú felszereltségű autóba van szerelve, az ABS csupán a negyedikben, az oldalsó légzsákok pedig a legmagasabb, ötödik fokozatban vannak.

Dizájn

A Daewoo Kalos és utódja a Chevrolet Aveo leginkább egyszerű, de kevésbé ötletes dizánjával tűnik ki. Kis változást csak a második átdolgozás hozott, mely az autónak határozottabb elsőt kölcsönzött. Bár ez a megoldás nem tűnik különösebben kiegyensúlyozottnak. A külsőnél jobban sikerült a belső tér kialakítása, mely igényesebb anyagokat használ fel alapanyagként és jól kidolgozott.

Fogyasztás

Az Aveo tulajdonképpen csak kétféle motort rejteget a motorháztetője alatt. Vagy ezerkétszázast, vagy pedigaz ezernégyszázast, a dízelmotor nem volt ebben a változatban elérhető. A motorok nem kifejezetten szomjasak, de nem is spórolósak.

Vezethetőség

Az Aveo menettulajdonságai sem sorolhatók dicsőségei közé, bár összességében nem mondható rossznak. A kanyarokban kicsit billeg és nyugtalan, másfelől a vezérlés meglepően pontos.

Biztonság

A Chevrolet Aveo legnagyobb hátránya az igen alacsony biztonság. Egyrészt  a karosszéria hibájából, amely ütközésnél nem elég stabil, másfelől a biztonsági felszereltség hiányából fakad. Ez a hiányosság a legmagasabb felszereltségűekre is érvényes. Az Euro NCAP törésteszten az Aveo 2006-ban a lehetséges ötből csak katasztrofális két csillagot ért el. A vizsgálóbizottság végül a magas rizikófaktornak ítélt balesetet szenvedő sofőr súlyos sérülései miatt az egyik csillagot kénytelen volt eltörölni.

Gyakorlatiasság

A Chevrolet Aveo egy kevés pénzbe kerülő kellemesen praktikus autó. Kategóriája ellenére elég hellyel rendelkezik, csak a hátul ülő utazóknak kevés a fejük fölött a  magasság. A Hatchbacknek átlagon felüli 220 literes a csomagtere. Mindezt jóvá teszi a sedan változat, mely 400 liternyi csomagot tud magába fogadni. Számolnunk kell azonban az ajtók kisebb méretével.

Kényelem

Az Aveonak kellően komfortos az alváza, mely egészen jól kiszűri az egyenlőtlenségeket. Nem várhatjuk ez azonban, hogy kategóriáján túl teljesítsen. Az Aveo kényelmességét növeli az egyes modellek felszereltsége.

Üzemeltetési költségek

Az Aveo egy olcsó és igénytelen autó, mely a közepesen megbízható kategóriába tartozik. A javítási költségek és az alkatrészek nem terhelik túlzottan pénztárcánkat. Tulajdonképpen a motorok fogyasztása ésszerű keretek közé helyezi a kiadásokat.

Chevrolet Aveo06-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés
Több

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000