TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / Ford Focus (1998–2005)

Összesített értékelés:
Előnyök

Magas megbízhatóság

Kiváló vezetési tulajdonságok

Széles verzió kínálat

Jól sikerült dizájn

Légies belső tér

Az autóról

Az 1998-ban bemutatott Fordu Focus kisebb felfordulást okozott. Ez volt ugyanis a gyártó cég első New Edge Design elemeit viselő autója a maga élesen levágott vonalaival és sok egyenes felülettel. Ez a külső szöges ellentétben áll a korábbi Fordu Escort gömbölyű vonalaival, tehát azzal a modellel, amely a Focus-t megelőzte. A dizájn rögtön meggyőzte a laikusokat és a szakma képviselőit. Ehhez hozájöttek még a kiváló vezetési tulajdonságok és egyéb pozitívumok. Így az autó sok kitüntetést kapott, többk között elnyerte Az év európai autója 1999 címet. Az első Focus olyan jól sikerült, hogy átvette a vezetést az alsó közép kategóriában, elvéve ezzel az eddigi győztes Volkswagen Golf dicsőségét. Hosszú évek elteltével is az autó kitűnik kiváló megbízhatóságával, így máig az egyik legkeresettebb használt autók közé tartozik.

Kezdetben a Ford Focus-t mint hatchback gyártották, 1999-ben csatlakozott a kombi változat  és az elegáns szedán változat is. A kiváló vezetési tulajdonságok, amik a több elemes hátsó tengely és a gondosan beállított futóműből adódtak, kifejezetten sportos verziót kívántak. Ezek csak az első generáció életének végén jelentek meg.  Először 2002-ben érkezett meg a kétliteres  ST verzió 127 kW teljesítménnyel, majd egy évvel később a rakétaszerű Focus RS Turbo 158 kW teljesítménnyel. Ezekken az értékes (és gyakran gyötört) motorokon kívül a Focusu motor választéka nem neveztehő bőségesnek. Az alap 1.4 55 kW gyenge, az ezernyolcszáza 85 kW, a kétliteres 96 kW teljesítményűek viszont magas a fogyasztásuk. Az 1.8 TDDi turbódízel hangos és szintén sokat fogyaszt. Kedvezőbbek a TDCI (74 a 85 kW) Common Rail injektorral, melyek a 2001-es átdolgozás után jelentek meg a piacon. A motorháztető igazi gyöngyszeme a benzines 1.6 literes 74 kW teljesítményű motor. Ez ugyanis hosszú élettartamával tűnik ki és ha az öregebb autón mégiscsak elromlana valami, könnyen megjavítható. A fentieken túl kicsi a fogyasztása és jó az autó dinamikája. Ezekre a tulajdonságokra való tekintettel az autó a legjobban eladható a használtautó piacon.

Felszereltség

Amennyiben a Ford Focus kora feltűnő lehet, az elsősorban a felszereltségén mutatkozik meg. Az mai szemmel nézve nagyon alapszintű, de nem nehéz a használtautó piacon lkímával és elektromos ablakemelővel felszerelt autót találni. A további luxuselemek azonban nem szokványosak.

Dizájn

Az első generációs Ford Focus dizájnja a maga idejében valóban forradalmi volt, előnyei mai napig ezt bizonyítják. Egy 15 éves öreg autó még ma sem néz ki elavultnak. Kivételt csak a aműszerfal képez, melynek vadabb formája nem hat oda valónak.

Fogyasztás

Aelső  Ford Focus motorjai egy csillagot rejtenek. Ez a benzines ezerhatszázas, mely a hosszabb autópályán való utazáskor is kedvezően fogyaszt. A többi motor már nem olyan jó, az 1.8 és 2.0 literes benzines motorok nem tűnnek ki jó dinamikájukkal és a fogyasztásuk is nagyobb. A djzelmotorok közül a 2001-től gyártott TDCI változattűnik jó választásnak, melynek kedvező a fogyasztása is.

Vezethetőség

A paicra dobásakor a Ford Focusnak nem akadt ellenfele, már ami a vezetési tulajdonságokat illeti. A több elemes hátsó tengely magas stabilitást és biztonságot adott a gyors kanyarokban, összességében sikerült kiküszöbölni az alulkormányozottságot. Pontos és kommunikatív a vezérlés is. A kiváló vezetési tulajdonságok a Focus egyik nagy előnye, melyek a ST és RS verziókban tűnnek ki igazán.

Biztonság

Az átdolgozott dizájnon és futóművön kívül a Focus biztonságos is. Erről leginkább a kabin szilárd konstrukciója tehet, aminek köszönhetően 1999-ben az autó az Euro NCAP törésteszteken átlagon felüli négy csillagot szerzett. Mai szemmel tekintve az autó már nem mondható olyan biztonságosnak, az abban az időben standard két légzsák ma már a szükséges minimumot jelenti.

Gyakorlatiasság

A Ford Focus belső tere elsősorban a műszerfal alakja miatt tűnik kissé szokatlannak, bár ez semmit sem von le az autó nagyon légies teréből és helykínálatából. Az utasok bent nem ülnek szűkösen, a csomagtér 350 literével átlagon felülinek számít. És itt vannak a szedan és a kombi változatok, melyekbe 490 vagy  520 liternyi csomag pakolható.

Kényelem

A Ford Focus kiváló vezetési tulajdonságai nem befolyásolják az autó kényelmét, ez is a gépjármű egyik előnye. A kényelmes ülések jól kiegészítik a légies belső teret. A felszereltsége tűnhet a mai világban kicsit alapszerűnek.

Üzemeltetési költségek

Amennyiben a Focus kínálatából a legjobbat választjuk (1.6 16V),az autó kedvező fogyasztással hálálja meg döntésünket. Meglephet később még az autó valóban jó megbízhatósága is. Vigyázni kell azonban a TDDi, mely az EGR szelep nehézségeivel küzd, melyet nem lehet egyszerűen kicserélni. A szervizelési költségek és az alkatrészek nem drágák, melyeken még a cseh autógyár által gyártott autók kedvelői iy csodálkozhatnak.

Ford Focus

További gépjárművek


06-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés
Több

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000