TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / Ford Focus (2004–2010)

Összesített értékelés:
Előnyök

Kényelmes futómű és jó vezetési tulajdonságok

Széles verzió kínálat

Értékes és tágas belső

Takarékos és rugalmas turbódízel

Megbízhatóság

Az autóról

A 2004-ben bemutatott második generációs Ford Focust nehéz feladat elé állították. Az autótörténelem egyik legsikeresebb kompakt hatchback autóját követte. A Ford ezúttal konzervatívabb hozzáállást választott. Az előző generáció forradalmi és vonzó dizájnja ellenére– az  arányok és elemek  megtartásával – teljességében egy higgadt megjelenésű autó keletkezett. Ebből a szemszögből valamivel jobb a 2007-től gyártott modernizált kiszerelés, amely dinamikusabb külsőt kölcsönöz. A hatchback, sedan és kombi  karosszériákhoz csatlakozott az összecsukható keménytetős CC változat. A belső kialakítása ezúttal klasszikusabb, ebben az esetben a konzervatív vonások pozitívumot jelentenek. Az első generáció kissé futurisztikus műszerfala ugyanis gyorsan elavult és néhány hiányossággal küzdött. A második generáció konzervatív megoldásai nem követik a divatot és a vezető itt jobban tájékozódik. Előnyösek továbbá a felhasznált anyagok, melyek kellemes benyomást nyújtanak és már bebizonyították hosszú távú tartósságukat.

A második Focusnál úgy tűnik, az előző generációhoz képest az autógyártó hol hozzáadott, hol elvett. Ez nem csak a dizájnra érvényes, hanem az ünnepelt vezetési tulajdonságokra is. A második generáció futóműve tulajdonképpen elődje átdolgozott változata, így a több elemes tengely és az azzal összefüggő biztonság megmaradt. A vezérlésből viszont eltűnt a kommunikatív és  pontos jelleg. Ráadásul a futómű komfortosabb érzése megszelídíti a sportos ambíciókat. A  második generációban ismét bizonyítaniuk kell az ST és RS verzióknak, melyek ezúttal a motorház fedél alá a svéd Volvo által gyártott 2,5 literes öt hengert kaptak. Az ST 166 kW-t biztosít, majd ezután az RS a meglepő 224 kW-t nyújtja, mely továbbra is az első tengelyre van helyezve. Ebben a verzióban érthetően nincs kifogás a nehézkes vezérlés ellen. Az általános verziók közül ismét kiváló választás az 1,6 literes szívómotor,  melyet az előző generációból gyakorlatilag változatlanul vettek át. A hírhedt megbízhatóság, kiváló rugalmasság és a kedvező fogyasztás a használt autók piacán összességében hiányos és drága autót eredményez. Ismét érvényes, hogy  a további benzines motorok (1.4 59 kW, 1.8 FlexiFuel 92 kW a 2.0 107 kW) nem a legjobb választások. A FlexiFluel verzió esetében mindenekelőtt azért, mert az E85 üzemanyag tankolásának lehetősége nálunk az értékesítési hálózat miatt minimalizált. Ellenben a dízelmotorok kínálatát a második generációban kiszélesítették. A négyhengeres 1.6 TDCi (66 a 80 kW) verziót PSA koncernnel együttműködve fejlesztették ki, mely alacsony fogyasztásáról és szolíd megbízhatóságáról híres. A kétliteres TDCi (81 a 100 kW) nagyon jó dinamikát ígér az úton két benzinkút állomás között. Fölöslegesnek tűnik a 1.8 TDCi (85 kW) verzió választása, bár ezzel spórolhatunk a biztosításon.

Felszereltség

Az új generációban határozottan jobb lett a felszereltség is, bár ebben az osztályban még mindíg érvényes, hogy némely elemek csak a drágább verziókban voltak elérhetőek. Például nem volt alapfelszereltség a klíma, de az autók túlnyomó részében a felszereltséghez tartozik.

Dizájn

A második generációs Focus nem követte elődje merész, de mégis elegáns dizájnját. Bár megmaradt némely külalakra vonatkozó elem, összességében nagyon konzervatív  érzést kelt. Jobbnak tűnik ez a 2007-től gyártott feljavított változat, bár ez a használt autóknál nem annyira jellemző. Ellenkezőleg, ennek  belső kialakítása az első generációhoz képest sokkal értékesebb.

Fogyasztás

Nagy választási lehetőségük van azoknak a második generációs Focus tulajdonosoknak, akik alacsony fogyasztásra vágynak. Hagyományosan takarékos a benzinmotoros 1,6-os változat. Spórolni lehet (a nálunk értékes) 1.8 FlexiFuelel is, melynél választható az E85-ös üzemanyag. Alacsony fogyasztásával kiemelkedik az 1.6 TDCi turbódízel, de elégedettek lehetnek a dinamikus motorral rendelkező 2.0 TDCi változattal is.

Vezethetőség

A második generációs Ford Focus vezetési talajdonságai tipikus példája annak, hogy az autó fokozatos evolúción ment keresztül, és a Ford hol elvett, hogy hozzátett. Az alváz konstrukciója az előző generációtól átvett, bár összességében kényelmesebb az előzőnél. A vezérlés viszont veszített kommunikációs készségéből. Ez érthetően nem vonatkozik az éles ST és RS verziókra, melyeket az egyik legjobb  hot hatch autók közé sorolják.

Biztonság

Már az első Focus is kellemesen meglepett bennünket magas fokú biztonsági szintjével, ám a második generáció ezen a területen még elődjénél is jobb. Nemcsak az egész konstrukció volt megerősítve, de biztonsági felszereltségét tekintve sokkal több elemmel rendelkezik. A Ford Focus még mindíg biztonságos autó és megfelel a szigorú biztonsági követelményeknek.

Gyakorlatiasság

A második generációs Ford Focus utasai kicsivel több helyet találnak az autó belső terében, mint az előző generáció autóiban. A műszerfal és a többi hely konzervatívabb formája javítja az ergonómiát és a tároló helyek kihasználhatóságát. A hatchback csomagtartója 385 literesre nőtt, és a kevésbé hagyományos sedan hatalmas 526 literes csomagtartóval büszkélkedhet. A praktikus kombi ,,csak,, 475 literrel lep meg bennünket. Amit a csomagtér a papíron leírt térfogaton veszít, behozza azt praktikus kihasználhatóságán.

Kényelem

Az első generációval ellentétben a második Focus alkotói a még nagyobb kényelemre törekedtek, a hatchback utasai kényelmesen utaznak a hosszú autópályás útszakaszokon is. A nagyon jó helykihasználás, ergonómia, a tartós és kellemes felhasznált anyagok kombinációja azt jelenti, hogy a második generációs Ford Focus hosszú távon osztályában a legjobb.

Üzemeltetési költségek

A második generációs Ford Focus megtartotta még mindig jó megbízhatóságát, bár már nem helyezkedik el a ranglétra legtetején, mint az első generáció a maga idejében. Még mindíg érvényes azonban, hogy a Focus nem nagyon romlik és a javítás költségei a megfizethető kategóriába sorolhatóak.

Ford Focus

További gépjárművek


06-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés
Több

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000