TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / Opel Corsa C (2000–2006)

Összesített értékelés:
Előnyök

Takarékos motorok

Jó vezetési tulajdonságok

Tisztes menetkomfort

Jó belső tér

Az autóról

Az Opel Corsa C jelölésű harmadik generációja, 2000-ben került forgalomba. Kezdetben háromajtós hatchbackkel, majd 2001-től ötajtós kivitelben is elérhetővé vált. Összességében nagyon kiegyensúlyozott, megbízható autóról van szó, amely kellemes meglepetést szerezhet használójának. A belső tér tágassága egészében véve jó szinten van, és a csomagtérbe könnyedén belefér az átlagon felüli 280 liternyi rakomány. A belső tér egészében véve kellemes hatású, bár összességében inkább egyszerű. Ugyanez érvényes a külső dizájnra is, amely a B generációval ellentétben kissé letisztult.  

Gazdag motorkínálat jellemzi: igaz, hogy az alap egyliteres háromhengeres 43, később pedig 44 kW-os teljesítménnyel kissé gyenge, és tulajdonképpen csak a városi forgalomba megfelelő. Nem örvendetes a kulturálatlan menete, másrészt viszont megbízható és kellemesen takarékos.  A megbízhatóság és a takarékosság érvényes a második fokozati szintre is: az 1200-as négyhengeres benzinmotor, amely 55 kW-os teljesítményű, már égészen elegendő a jármű meghajtására és emellett viszonylag alacsony az üzemanyagigénye.  Később ezt a motort felváltotta egy teljesen új, 59 kW-os, ami ideális hajtómű lehet. A benzines 1400-as 66 kW-os teljesítménnyel ugyanis kissé megbízhatatlan lehet, pontosan be kell tartani a vezérműszíj 60 000 kilométerenkénti cseréjének időpontjait. Ugyanez vonatkozik a sportos kivitelű Corsa Gsi-re, amely 92 kW-os teljesítményű 1800-as motort kapott. Meglepően gazdag a turbódízelek kínálata. Először az 55 kW teljesítményű 1.7 DTI motor jelent meg a motorháztető alatt, majd később a gyengébb, 48 kW-os DI kivitel is. Mindkét motor Isuzu gyártmány, nem tűnnek ki dinamikájukkal, de fogyasztásuk egészen kedvező, habár a konkurenciánál alacsonyabb fogyasztású motort is találhatunk.  A megbízhatóság átlagos, ráadásul ezek az egységek túlságosan megterhelik az első tengelyt. Ez az erőteljes, 74 kW teljesítményű, modern common-rail 1.7 CDTi motorra is vonatkozik. A dízelek közül az 51 kW-os 1300-as CDTi a jó választás az olasz Fiat műhelyéből. Az évek alatt bebizonyosodott tartóssága és a fogyasztása szó szerint minimális.

Felszereltség

A Corsa gyengébb oldala s felszereltség, amely általában szegényesebb. Ez abból adódik, hogy bevezetésekor viszonylag aktívan részt vett a kisautók szegmensének árversenyében, aminek következtében tulajdonképpen a felszereltségén spóroltak. A jobb felszereltségű verziók értékesebbek, de a piacon inkább az alacsony felszereltségű, egyliteres, háromhengeres alapverziók találhatók meg.

Dizájn

Az Opel Corsa C kinézetét tekintve talán túlságosan jelentéktelen kisautó.  A dizájn teljesen egyszerű és konzervatív, az előző B kivitelű Corsa lényegesen szebb volt. Jó hír a végére az, hogy az autó külseje nem öregszik túlságosan.

Fogyasztás

A Corsa C motorházteteje alatti összes motor kellemesen takarékos, ez persze függ a használati módjuktól is. A háromhengeres nem megfelelő a hosszú utakra, a DI és a DTI turbódízeleknél nem kell dinamikára vonatkozó igényeket támasztani. A nyugodt vezetést mindig kedvező fogyasztással hálálja meg. Ebből a szempontból az 1,2 és az 1.3 CDTi motorok a legjobbak.

Vezethetőség

 

A Corsa C-nek nagyon jó vezetési tulajdonságai vannak a keményebb hangolású futóműnek és a modern technikának köszönhetően. Egyenesben és a kanyarokban is nagyon jó az úttartása, miközben a menetkomfort nem szenved kárt.

 

Biztonság

A harmadik Corsa tisztes, négycsillagos eredménnyel ment át az Euro NCAP töréstesztjein 2002-ben. Akárcsak számos egyéb akkori kisautónál ma számítanunk kell arra, hogy a biztonsági felszereltségük nem éri el a mostani szintet, és hogy összességében a kisautók nem védik olyan jól az utasokat, mint a nagyobb autók.

Gyakorlatiasság

A B szegmens autói méretüknek köszönhetően nem dicsekedhetnek túl nagy helykínálattal, bár az igazat megvallva a C Corsa kategóriájának jobbjait képviseli ebben a kérdésben. Vagyis kellemesen elegendő a tér, a csomagtér sem rossz, a maga 280 literével kategóriájának és korának enyhén átlag feletti részéhez tartozik.

Kényelem

A harmadik Corsának a merevebb felfüggesztésből adódó korrekt vezetési tulajdonságai vannak, ennek ellenére a menetkomfort nem szenved kárt jelentősen és az adott kategóriában átlagfelettinek értékelhetjük. A belső tér tágasságának köszönhetően a Corsa kellemes utazó autó

Üzemeltetési költségek

A C Corsa műszakilag még mindig viszonylag egyszerű autó és a javítások többségének nem kellene költségesnek lennie. Másrészt megbízhatósága inkább átlagos, a pótalkatrészek árai nagyrészt előnyösek. Az esetek többségében az üzemanyagköltségek is kedvezőek.06-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000