TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / Opel Vectra (1995–2002)

Összesített értékelés:
Előnyök

Elegáns dizájn

Kedvező árak

Jó belső tér

Az autóról

A középosztályt képviselő második generációs Opel Vectra-t 1995-től kezdték gyártani. Az első generáció hírnevét volt hivatott visszaállítani. Az első években ez nem igazán sikerült, az autó több gyerekbetegségben szenvedett. Ezért is jobb ötlet az 1998-ban bekövetkezett ráncfelvarrás után gyártott autók közül válogatni. Azok megbízhatóbbak és modernebb a technikájuk is. A Vectra második generációja (B-vel jelezve) elegánsabb dizájnnal rendelkezik. Persze, még így sem tagadhatja le éveit. Esztétikai szempontból érdekesek a visszapillantó tükrök kialakítása, melyek szinte kilépnek a karosszériából. A Vectra sedan, liftback és kombi változatokban kapható. Az összes karosszéria változat kedvező, nagy térrel rendelkezik, mely az autó konstrukciójából adódik. Ez abból az időből származik, amikor még nem fektettek olyan nagy hangsúlyt a biztonságra. A masszív erősítések nem foglaltak sok helyet. A legtöbb helyet érthetően a kombi kínál. Az autó összességében kényelmes vezetésre van hangolva és vezetési tulajdonságai átlagosak.

Sok motor dinamikája megörvendeztet, mely az egyes verziók össztömegéből is adódik. Az elavult alap ezerhatszázas motor 55 kW teljesítményű, melyet jobb kihagyni, gyenge és fogyasztása sem túl kedvező. A motor 75 kW-os tizenhatszelepes változata már sokkal jobb választás lehet, kedvező dinamikát és fogyasztást kínál. Ugyanez érvényes az erősebb 1,8 literes motorra is, melynek teljesítménye 85 kW, majd a fejlesztések után 92 kW. Ez a leginkább ideális motor a Vectra számára. Az erősebb kétliteres 100 kW teljesítménnyel, melyet később 2,2 literessel cseréltek ki 108 kW-os volt. Ennek már nagyobb a fogyasztása. Még nagyobb továbbá a hathengeres 2,5 literes motor, melynek 125 kW vagy a sportos i500 verzióban 143 kW  a teljesítménye. Az utolsó két évben erősebb hathengerest is gyártottak 2,6 literes motorral, melynek jele Gsi. Ez azonban nagy ritkaságnak számít a piacon. A turbódízeleket az 1,7 TD 60 kW motor képviselte. Ez a motor gyenge és kiműveletlen, ezért 1996-ban felváltotta a DI változat megegyező teljesítménnyel. Ez a motor is lecserélésre került. A modernebb és nagyobb teljesítményű DTI 74 kw-os lett. Ez a dízelek közül sokkal jobb választás. A legerősebb a 2,2 DTI 92 kW-os motor.

Felszereltség

Felszereltség terén nem várhatunk sokat a második Vectrától. Az is igaz, hogy minél fiatalabb az autó, annál nagyobb eséllyel találunk jobban felszerelt darabra. Idővel javult a biztonsági felszereltség is.

Dizájn

A második Vectra születésének idejében egy elegáns, modern elemeket tartalmazó autó volt. Ma már meglátszik rajta a kora, bár néhány elem még ma is megállja a helyét. Elsősorban az első rész finoman lekerekített formái máig elegánsan hatnak.

Fogyasztás

Fogyasztás szempontjából a Vectra legideálisabb motorjai az 1,6 és 1,8 literes motorok. Ezek kedvezően ötvözik az alacsony fogyasztást  és a jó dinamikát. A turbódízelek értékesebbek, és bár takarékosabbak, a különbségek nem nagyok.

Vezethetőség

A vectra B a közép kategória kényelmes családi autója. Ez meglátszik a vezetési tulajdonságokon, melyek egyértelműen nem rosszak, bár már keletkezésekor sem tartozott a legjobbak közé. Sportosabb élményt a GSI és az i500 modellek tudnak nyújtani.

Biztonság

A második generációs Opel Vectra kétszer is átesett az Euro NCAP törésteszteken. Erre először 1997-ben került sor, akkor három csillagot szerzett. Egyet azonban utólagosan elvettek, mert nem volt megfelelő a vezető mellkasvédelme. 2001-ben ismét három csillagot szerzett, bár az autó konstrukcióján nem történt nagy változtatás. Ezúttal az eredményből nem vontak le csillagot. Nagyobb biztonságot jelentős biztonsági felszereltséggel tudunk elérni.

Gyakorlatiasság

A második generációs Vectra egy kényelmes és tágas autó. Az érdeklődők több karosszéria változatból választhatnak attól függően, melyik felel meg nekik leginkább. A sedanon és a kombin kívül liftbacket is gyártottak. Az összes verzió csomagtartója kb 500 literes, ami biztos elegendő.

Kényelem

A második Vectra futóműve egész jól veszi az úthibák okozta kellemetlenségeket. Összességében véve kényelmes, bár a futómű korára való tekintettel ez a tulajdonság mégiscsak korlátozott. Pár újításba való befektetés után kényelmesebbé alakíthatjuk az autót.

Üzemeltetési költségek

A második Vectranak az volt a feleadata, hogy visszaállítsa elődje jó hírét. Bár az első autóknak megbízhatóságból  nem sikerült bizonyítaniuk. A megbízhatóság inkább csak átlagosnak mondható. A javítási költségek és az alkatrészek viszont olcsóbban beszerezhetők.06-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés
Több

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000