TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / Opel Zafira (2005–2011)

Összesített értékelés:
Előnyök

Kedvező belső helykínálat

Bevált technológia

A belső tér jó variálhatósága

Kényelmes ülések

Jó vezetési tulajdonságok

Az autóról

A második generációs Opel Zafira 2005-ben került a piacra. Az elődje sikereit követte. A vásárlókat ismét nagy helykínálattal és variálhatóságával fogták meg, ezúttal minőségibb és értékesebb kidolgozottsággal. A zafira új és attrakívabb dizájnt kapott, mely dinamikusabban és egyúttal elegánsabban is hat. Ezért is olyan közkedvelt a Zafira a kompakt MPV kategóriában. A 2001-ben érkező új generáció mellett a második generáció mint olcsóbb változat található meg azóta is a piacon.

Az első generáció szinte összes pozitívumát megtartotta a gyártó, számos területen viszont jelentős javításokat végeztek. Apró engedmény az autó nagyobb mérete és tömege, mellyekkel az alapmotorok nehezebben boldogulnak. A futómű pár alkatrésze kevésbé időtálló. Kisebb kompromisszumot jelent az autó mérete és súlya, mellyel nehezen bírkóznak meg az alapmotorok. Kisebb az élettartama pár futómű alkatrésznek is. A zafira ismét a bőséges helykínálatból és annak variabilitásából profitál. Itt van a Flex7 újabb generációja, amely lehetővé teszi a hátsó ülések még egyszerűbb beállítását. Ismét érvényes, hogy a padlóból kinyitható ülések nem vesznek el a csomagtartóból nagy helyet. A csomagtartó térfogata a generációváltással még nagyobbra nőtt így a második Zafira hihetetlen 645 literes csomagteret kapott. Ez a hátsó üléssor felállításával csupán szimbolikus 140 literrel lesz kisebb. A hátsó üléseken ülő felnőttek sem fognak itt szőkölködni. A másik extrém megoldás az összes ülés ledönthetősége és az első sor előretolása. A Zafira így hihetetlen 1820 literes csomagteret kap. Összességében véve az utastér nagyon tágas, ismét dicséretet érdemelnek az ülések és a minden irányban elegendő hely.

A második generációs Zafira is nagyon biztos vezetési tulajdonságokkal bír. Ismét osztályának élvonalába tartozik. Példaértékű az úttartása még az éles kanyarokban is. Csak számítani kell a karosszéria enyhe bedőlésével, ami a magasabb konstrukcióból ered. Még ennél is jobbat kínálnak a hozzárendelhető állítható adaptív IDS Plus futóművek. Ismét érvényes, hogy a kiváló vezetési tulajdonságok nem vállnak a kényelem kárára, ellenkezőleg, a Zafira egy nagyon kényelmes autó.

A motorkínálat az első generációéhoz hasonló maradt. Összességében véve szélesebb és modernebb lett. Őszintén, az alapmotorok megint gyengék maradnak a nagyobb és nehezebb Zafirának. Az 1.6 motor 77 kW teljsítményt kapott, az újabb változat pedig 85 kw-ot, ami elégségesnek bizonyul. Létezik egy CNG meghajtású változat is, ez azonban csak 69 kW teljesítménnyel rendelkezik. A következő fokozat az ezernyolcszázas a kiváló 103 kW teljesítménnyel. A turbómotoros ezerhatszázas következik a sorban CNG üzemanyaggal és 110 kW teljesítménnyel. Hasonló teljesítményt ad a 2,2 literes motor, amely viszont elég szomjas. Ez érvényes a következő kettő, kétliteres turbómotorra. A gyengébbnek 147 kW, az erősebbnek, melyet az OPC-be szerelnek 177 kW teljesítménye van. Ennek a motornak megbocsátható a nagyobb fogyasztása. A turbódízeleket elsősorban az 1,7 CTDi képviseli 81 vagy 92 kW-al. Az erősebb változat bizonyul jobb választásnak. Az 1,9 CDTi aggregátor a Zafira korától függően három teljesítménnyel is bír. Az alapot a 74 kW képezi, ez a relatívan nagy autónak gyenge. A 88 kw-os verzió sem tűnik ki, a modernebb 1,7 –től. Csak a legerősebb változat 110 kW teljesítménnyel nyújt valamivel többet. A kisebb 1,7 CDTi-k viszont megbízhatóbbak.

Felszereltség

Az opel Zafira már alapváltozatban is nagyon jó felszereltséget kapott. Nem kifejezetten nehéz nagyon jól felszerelt autót találni a piacon. A klíma a második generációtól alapként beszerelt, de a legtöbb autónak nincsen. A hozzáfizethető extrák is előfordulhatnak, mint például a panorámatetőablak vagy a bi-xenon fényszórók.

Dizájn

A második generációs zafira mutatósabb, sportosabb kabátot kapott. Ismét érvényes, hogy az autó nagy adag eleganciával dicsekedhet. A vonalak és formák időtállóak. A Zafira még mindig nagyon jól néz ki. Hasonló a helyzet az utastérrel is, melyet ezúttal minőségi anyagokkal és kidolgozottsággal jellemezhetünk.

Fogyasztás

A zafira fogyasztása összességében kedvező, de ehhez a megfelelő aggregátumot kell választanunk. A dízelmotorok a takarékosabbak, efelől nincs kétség. A benzinmotoroknál nem spórolunk a kisebb motorral, mely többet erőlködik az autóval. Nagyobb fogyasztásuk van a kétliteres nés a 2,2 literes turbómotoroknak is. Érdekes és takarékos megoldást jelenthetnek a CNG üzemanyaggal működő modellek.

Vezethetőség

A második generációs Zafira is kiváló vezetési tulajdonságokat kapott. A kanyarokban ugyan az MPV kicsit bedől, de ez logikus, tekinetttel a magasabb szerkezetre. Az úttartása nagyon jó és jól hallgat a sofőrre is. A helyzeten még tovább javíthat az IDS Plus futómű kézi irányítással.

Biztonság

A biztonság terén lett a legnagyobb minőségi ugrás az előző generációs Zafirához képest. Az Euro NCAP törésteszteken a második generáció 2005-ben a maximális öt csillagot zsebelte be. Ez az előzőleg kapott három csillaghoz képest hatalmas előrelépés. Ez nemcsak a gazdagabb biztonsági felszereltségtől függ, hanem az érthetően feljavított konstrukciónak is köszönhető.

Gyakorlatiasság

A Zafira ismét a tágas utastérből és annak variálhatóságából profitál. Itt van a Flex7 rendszer újabb generációja. Ismét érvényes, hogy a padlóból kinyitható ülések nem vesznek el a csomagtartóból nagy helyet. A csomagtartó térfogata a generációváltással még nagyobbra nőtt, így a második Zafira óriási, 645 literes csomagteret kapott. Ez a hátsó üléssor felállításával csupán szimbolikus 140 literrel lesz kisebb. A másik extrém megoldás az összes ülés ledönthetősége és az első sor előretolása. A Zafira így hihetetlen 1820 literes csomagteret kap.

Kényelem

A második generációs Zafira is nagyon kényelmes, mellyet a tágas utastér biztosít. Ezúttal minőségi anyagokból és felhasználással alakították ki a belső teret. Az úthibákat is jól csillapítja.

Üzemeltetési költségek

Az üzemeltetési költségek a Zafira esetében nagyon elfogadhatóak lesznek. Abban az esetben, ha a megfelelő motort választják, nem számíthatnak túlzott üzemanyagkiadásra. Az alkatrészek és a javítási költségek is alacsonyak lesznek. Számítani kell azonban egyes alkatrészek rövidebb élettartamával.

Opel Zafira06-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés
Több

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000