TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / Škoda Octavia RS II (2005–2013)

Összesített értékelés:
Előnyök

Erőteljes motorok

Kemény sportos futómű

Kitűnő vezetési tulajdonságok

Tágas belső tér és csomagtér

Pontos irányítás és váltás

Az autóról

Ugyanúgy, mint az Octavia első generációjának esetében, a második megjelenésénél is örülhettek a márka rajongói a csúcs verzió, az RS megjelenésének. Ez 2005-ben került bemutatásra és az általános modell volt az alapja. A liftback mellett először a kombi változat került bevezetésre. Majd az autógyár a használók nagy, családi sportautóra irányuló kéréseit meghallgatva, piacra dobta az RS modellt. A Škoda Octavia RS két motorváltozattal került a kínálatba. A vásárló választhatott a turbófeltöltős147 kW-os (200 lóerős), kétliteres benzinmotor, vagy a 125 kW teljesítményű (170 lóerős) turbódízel verzió közül. Mindkét variáció hatfokozatú manuális váltóval volt elérhető, illetve elsőként jelent meg a hatfokozatú kettős tengelykapcsolós DSG sebességváltó. Természetesen a márka nem egy rajongóját meglepték a vezetési paraméterei is. A benzines kétliteres 7,2 másodperc alatt képes nulláról százra gyorsulni, és az autó maximális sebessége 240 km/h határán mozog, amelyek nagyon korrekt értékek.

Felszereltség

Már az RS kivitel alapverziójában fontos felszereltségi elemeket lehet találni, mint például az ABS, MBA, EBV, MSR, vagy az ASR. Természetesen nem hiányoznak a vezető és az elő ülés utasának légzsákjai sem, az oldallégzsákok elől, a Climatronic – kétzónás klíma elektronikus szabályozással és porszűrővel, Stream autórádió nyolc hangfallal, állítható vezetőülés, xenon fényszórók.

Dizájn

A standard kivitellel ellentétben az új RS modellen találtunk néhány jelentős változást. Ilyen például a módosított első lökhárító új bordázással, a kör alakú ködlámpák, a teljesen új hátsó lökhárító, a liftback karosszériaváltozatban méretesebb hátsó spoiler is található a csomagtartó tetején. Mindehhez jól illenek a domináns 17 " könnyűfém keréktárcsák. Amennyiben a vásárló felárat fizetett, a vonzóbb 18" könnyűfém keréktárcsákat is választhatta. A használtautók között így mindkét verzióval találkozhat. Az autó magasságát 15 mm-rel csökkentették, így még nagyobb sportos töltetet kapott. A többi része érintetlen maradt. Elől és hátul nem hiányzik az RS logó sem. Meg kell említeni, hogy 2008-ban ez a modell egy alap ráncfelvarráson esett át, melynek során kicserélték az első fényszórókat, amelyek a sárvédő irányába, jelentősen oldalra kerültek.

Fogyasztás

Turbódízel fogyasztás tekintetében egyértelműen érdekesebb a végfelhasználó számára. Nyugodt vezetési stílus mellett az átlagfogyasztás hét liter körül mozog, de alá is mehet. A benzinmotornál viszont az fog problémát okozni, hogy a tízliteres határ alá kerüljön a fogyasztás. Nagyrészt 12 liter körül fog mozogni a fogyasztása. Gazdaságos vezetési stílusnál 9,5 liter körüli értékre számíthat.

Vezethetőség

Amennyiben a második generációs Octavia standard verziójához van szokva, kellemetlen meglepetésben lesz része az RS-nél. Mivel az Octavia RS nem azok számára készült, akik a luxust és a kényelmet keresik az autóban, hanem kimondottan a gyors vezetési stílust kedvelők számára, az Octavia RS eszerint is viselkedik. Teljesen különbözik a futómű jellege és kemény beállítása. Az egyenlőtlenségek leküzdésénél számítani kell a rázkódással az utastérben. Vigyázniuk kell a fekvőrendőrökkel is, mert nem ezekre a célokra készült az RS. Viszont a kanyarokban igazán otthon érzi magát. Az autó úttartása kitűnő és precíz nagy sebességnél az éles és az elhúzódó kanyarokban egyaránt. Ráadásul ennél az Octavianál minimális a karosszéria kilengése, ami szintén jelentős előnynek számít. Kitűnően helytálltak a fékek is, amelyek nagyobb terhelésnél is 100%-osan megbízhatóak. Az Octavia RS vezetése maximális élményt nyújt, amely után mosolyogva térhet haza.

Biztonság

A Škody Octavia RS második generációja ma is kategóriájának legbiztonságosabb autói közé tartozik. Masszív és kemény szerkezetének köszönhetően az Euro NCAP töréstesztjein négycsillagos értékelést kapott az utasok védelmének terén. Az RS modell még nagyobb biztonságosságához számos kisegítő rendszer és nem utolsó sorban a remek futómű is hozzájárul, melynek köszönhetően az RS kitűnő vezetési tulajdonságokkal rendelkezik.

Gyakorlatiasság

Amennyiben elégedett volt az első generáció csomagterével, ennél az autónál kétszeresen az lesz. Nemcsak a csomagtér, hanem az utastér is megnövekedett, aminek leginkább a családos apukák fognak örülni. Számukra a sportautó számít majd előnynek, a családnak viszont a nagy belső tér és a csomagtartó.

Kényelem

Kényelem tekintetében az Octavia RS némileg rosszabb. Amennyiben kényelmes autót keres, jobb, ha a standard verziót választja. Az Octavia RS keményebb futóműbeállítással rendelkezik és eszerint fog viselkedni is. A városi közlekedésnél, kátyús utakon az egyenlőtlenségek leküzdésénél nem lesznek megkímélve a rázkódástól az utastérben. Másrészt a tágas belső tér és a sok rakodótér nem egy használóját megörvendezteti. Amennyiben ezzel az autóval külföldi nyaralásra megy, nemcsak az elegendő hellyel hálálja meg magát, hanem a külföldi utak minőségére való tekintettel, kényelmes utazással is.

Üzemeltetési költségek

A második generáció a márka legelterjedtebb modellje és ez az RS kiadást is érinti. A használtautók között leginkább második generációs Octavia modelleket lehet találni. Ezen okból sem meglepő a minőségi és széleskörű szervizhálózat és az egyes pótalkatrészek könnyű beszerezhetősége. Az autó előnye alkotóelemeinek tartóssága. Viszont oda kell figyelni a turbófeltöltőre, amelyet minden út után hagyni kell rendesen kihűlni. Mivel nem a legolcsóbb alkatrészről van szó, és megfelelő bánásmóddal évekkel hosszabbodhat az élettartama.06-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000