TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / Suzuki SX4 (2006–napjainkig)

Összesített értékelés:
Előnyök

Jó utastér

Elegáns dizájn

Kedvező árak

Minőségi kidolgozás

Jó felszereltség

Megbízhatóság

Az autóról

A Suzuki SX4 modellt a B segmens alapján fölállított fiatal generációs kis SUV kategória alapítójának tartjuk. Bár a Suzukinak nincs egyenes ágú elődje a kis autók kategóriájában, technikájával és árával egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik. Az autót a Fiattal együtt fejlesztették ki, mely gyakorlatilag hasonló modellt gyártott, a Sedicit. Hosszú ideig uralta az SX4 a piacot, ahol gyakorlatilag nem volt konkurenciája. Csak nemrégen születtek meg ellenfelei, melyek az SX4-el ellentétben többnek akarnak kinézni, mint egy terepjáró. Emellett a göröngyös utakon az SX4-nek nem rosszak a tulajdonságai, már ha elektronikus vezérlésű összkerékmeghajtással (manuális üzemmód választásának lehtőségével), és megnövelt hasmagassággal is büszkélkedhet. Az SX4 kevésbé ismert verziója a sedan, melynek eredetéből fakadóan szokatlanul magasabb a karosszériája. Sedannal nálunk nem gyakran találkozunk. Az SX4 jó utastér kialakítással, rögös utakon való jó átkeléssel, a konstrukció minőségével, elegáns dizájnnal és hivogató árának kombinációjával csalogatja a vásárlókat. Ezért csodálkozunk egy kicsit, hogy az autó utódja, mely már készül a gyárban, megváltoztatja irányát. Klasszikus kompakt SUV válik belőle, és kérdéses, hogy az SX4 valódi utódot kap-e. Ez megnövelhetné a használtautó piacon levő aktivitását.

Az alap motort az ezerötszázas 73KW teljesítményű aggregátor alkotja. Ez kedvező teljesítményű, de a dinamikája inkább átlagos. Ezt a motort csak első kerék meghajtással gyártják. Az ezerhatszázast VVT 79 KW teljesítménnyel az összes modellnél használják. Így a hatchbacknél, első és összkerék-meghajtással és a sedanban kizárólag elsőkerék-meghajtással.

Értékesebb a dízelmotoros 1.9 DDiS 88 kW teljesítményű motor, ami tulajdonképpen a Fiat 1.9 JTD. Ezt első és összkerék-meghajtással is árulták, a cseh piacon hivatalosan csak a négykerekes volt kapható. Az összes motornak kedvező a fogyasztása.

Felszereltség

Az SX4 felszereltsége is a megszokott színvonalon van. A jobban felszerelt verziók kellemesen meglephetnek néhány alap felszereltségen felüli elemmel is. Az autót nagyon jó áron, kölönféle akciós felszereltséggel is meg lehetett vásárolni, így a használtautó piacon igazán széles a kínálat.

Dizájn

A Suzuki SX4 első látásra kicsit feltűnően hat, valójában az autó dizájnja kellemes és nagyon elegáns. évek múltán sem avult el, még mindig friss benyomást kelt. Ezt bizonyítja, hogy a 2009-ben végzett ráncfelvarrás csupán kozmetikai volt.

Fogyasztás

A Suzuki az SX4 esetében nem kezdett kísérletezésbe. Így a motorháztető alá bizonyítottan kellő teljesítménnyel rendelkező hajtóművek kerültek. Eredménye a benzin és dízelmotorok kedvező fogyasztása lett. Az első tulajdonosok nem voltak hajlandóak kifizetni a tetemes különbséget, melyet a dízel jelentett, ezért nem olyan gyakoriak a dízelmotoros változatok.. Mindamellett a csökkent fogyasztás a benzinmotorokhoz képest nem volt számottevő, mint más járművek esetében.

Vezethetőség

Az SX4 futóműve inkább kényelmesre van hangolva, de vezetési tulajdonságai egészében véve jók. Csak számolnunk kell az autó karakterével és szerkezetének magasságával. Útfekvése jó a lyukas utakon és az autópályán egyaránt. Az elektronikus vezérlésű összkerék-meghajtás is jól és megbízhatóan működik, így hozzájárul a biztonsághoz még rosszabb körülmények közt is.

Biztonság

Az Euro NCAPtörésteszteken a lehetséges ötből, a Suzuki SX4 négyet szerzett. Az alap változat biztonsági felszereltsége csak a legszükségesebb két légzsákot tartalmazza. A jobban felszerelt példányok egyenes és oldalsó függönylégzsákokat is kaptak. A biztonsághoz az összkerék-meghajtás is hozzájárul, mely azonban nem sok autónak van.

Gyakorlatiasság

A klasszikus autókkal ellentétben az SX4 átlagon felüli belső térrel rendelkezi. Az utasoknak elég hely jut a fejek fölött, mely a kis autóknál ritkán fordul elő. A csomagtere a maga 270 literével osztályában inkább átlagosnak mondható. A kevésbé megszokott sedan 515 literrel büszkélkedhet.

Kényelem

Az SX4 utazási kényelme nem nagyon szenved, ezen felül a futóműve is kényelmesre van hangolva. Az utazás minőségehez hozzájárul a jó minőségű anyagokból kialakított utastér, melyben ugyan a keményebb műanyagok érvényesülnek, de kidolgozottságukon ez nem látszik.

Üzemeltetési költségek

A Suzuki SX4 átlagon felüli megbízhatósággal rendelkezik. Egyszerű konstrukciójára való tekintettel nem fenyeget nagy kiadással az esetleges meghibásodás. Gyakorlatilag az összes motor esetében kedvező fogyasztásról beszélünk. Összegezve az SX4 nem kimondottan költséges autó.06-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000