TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / Toyota Corolla (2001–2007)

Összesített értékelés:
Előnyök

Megbízhatóság

Verziókínálat

Jó belső tér

Az autóról

A 2001-től gyártott Toyota Corolla már a kilencedik generációja ennek a legendás nevű kompaktautónak. A kilencedik Corolla külsőleg konzervatív autó, amely a bátrabb formatervezésű nyolcadikra épül. Konzervatív formák arra a tényre adnak választ, hogy a Corolla mindenekelőtt biztonságos családi autó, hagyományosan magas szintű megbízhatóság jellemzi. A kilencedik Corolla kategóriájának legmegbízhatóbb autói közé tartozik - a korához viszonyítva. A kilencedik generáció egész sor karosszériaváltozatban került forgalomba. Az ötajtóson kívül háromajtós hatchback, valamint kombi és a hagyományos sedan is rendelkezésre állt. A Toyota bevezette a kompakt egyterű Corolla Versot, amely aztán később önálló modell lett. A sedanon kívül tulajdonképpen ez a modell az utolsó Corolla, amit az európai piacon értékesítettek, a hatchbacket ugyanis felváltotta az Auris modell.

A Corolla belső tere tágas, saját korának versenytársai többségét felülmúlja. Csakhogy ez a tér hatchback csomagterének kárára érhető el, ami mindössze 290 literes, és talán a legkisebb a kategóriában. A sedan és a kombi sokkal jobbak ezen a téren, a kilencedik generációs praktikus kombi népszerűbb. Az autó belső tere megérdemelne egy kicsit vonzóbb anyaghasználatot, ugyanis a Corolla néha túlságosan hétköznapinak és unalmasnak tűnik.

Ami a motorokat illeti, szinte mindenki talál kedvére valót. Már a benzinmotorok kínálata is nagyon korrekt. Az alap a 71 kW teljesítményű 1400 köbcentis, amely bőven elegendő az autó meghajtásához. Az 1600-as 81 kW-ot nyújt, majd az 1.8-as motornak mindjárt három teljesítményváltozata is volt – 97, 100 és végül 141 kW, ezek mindegyike turbófeltöltő nélküli. A kimagasló paraméterek eléréséhez elég volt a szelepek időzítésének megváltoztatása. A motorok lendülete elégséges, talán csak a gyengébb 1800-asok maradnak el kissé az elvárásoktól. A fogyasztás egészében véve minden esetben kedvező, sajnos nagyobb sebességnél azonban jelentősen növekszik. A dízeleket kezdetben a 2.0 D4-D motorok képviselték 66, 81 és 85 kW-os teljesítménnyel, később jött az alap 1.4 D4-D motor, amely a leggyengébb kétliterest váltotta fel, ugyanolyan a teljesítménnyel: 66 kW.

Felszereltség

Bár a Corolla kilencedik generációja feltűnésmentes, de gyakran nagyon jól felszerelt autó is. Az alapfelszereltséghez jó biztonsági elemek tartoznak, de a piacon klímával és egyéb kényelmi elemekkel ellátott modelleket találni egyáltalán nem jelent problémát.

Dizájn

A Corolla kilencedik generációja nem tartozik a külsőleg legérdekesebb autók közé. A karosszéria eléggé konzervatív formatervezésű, amelyen ráadásul kezd meglátszani a kora. A megbízható és tartós Corollát azonban kevesen vásárolják a dizájnja miatt.

Fogyasztás

A motorok fogyasztása gyakorlatilag egészében véve elfogadható szinten van, viszont a benzineseknél nagyobb sebességnél jelentősen megemelkedik. A dízelek minden körülmények között kellemesen takarékosak maradnak.

Vezethetőség

A Corolla a kifinomult vezetési tulajdonságokkal rendelkező autók közé tartozik. Habár a futómű komfortosabbra van hangolva, a vezetési tulajdonságok biztosak és könnyen kiszámíthatóak, jó az úttartása. Kimondottan gyors hot-hatch azonban még a T-Sport verzió sem lesz a 140 kW-os motorjával.

Biztonság

A Corolla kilencedik generációja az Euro NCAP töréstesztjeit 2002-ben a lehetséges öt csillagból négy megszerzésével abszolválta. Ez egy masszív szerkezetű autó, melynek standard felszereltségében első és oldalsó légzsákok is vannak. A biztonsági színvonal mai szempontból nézve is nagyon korrekt.

Gyakorlatiasság

Gyakorlati szempontból a Corolla kilencedik generációjában két világ ütközik – a nagy utastér és a a hatchback kis csomagtere. Az mindössze 290 liter csomag befogadására képes. A (nálunk kevésbé megszokott) sedannak és a kombinak azonban jobb a szállítási kapacitása.

Kényelem

Corolla kilencedik generációja nagyon jó utazási komfortot nyújt. Az utasoknak elegendő helyük lesz, bár az ülések lehetnének kicsit jobbak. A belső tér minőségi anyagokból készült, de nem kelt luxus benyomást. Az egyenlőtlenségek csillapítása nagyon jó szinten van és Corolla biztonsággal megbirkózik velük, a hajtómű hangszigetelése szintén kitűnő.

Üzemeltetési költségek

A Toyota Corolla hosszú ideje a kiemelkedően megbízható autók közé tartozott és a kilencedik generáció ezt méginkább alátámasztja. Kategóriájának legmegbízhatóbb autói közé tartozik. Javításért tehát nem fog feleslegesen pénzt költeni. Az üzemanyag-igénye is nagyrészt ésszerű, tehát a fenntartási költségei egészében véve kedvezőek lesznek.06-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés
Több

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000