TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / Toyota Yaris (2005–2011)

Összesített értékelés:
Előnyök

Megbízhatóság

Dinamikus motorok

Jó belső tér

Alacsony fogyasztás

Jó vezetési tulajdonságok

Minőségi kidolgozás

Az autóról

A Toyota Yaris második generációja a sikeres első generáció folytatása, ám ennek ellenére nálunk nem tartozik a B szegmens leggyakoribb autói közé. A használt példányok tartják magasabb árukat, amely az autó összességében nagyon kiegyensúlyozott tulajdonságainak és magas szintű megbízhatóságának köszönhető. Így a járművek nem sokáig várnak vásárlóra. A megbízhatóság nagyon magas szintűnek tekinthető, hasonlóan fontos a hajtóművek jó minősége. Ezek a Yarisnál az egyliteres háromhengeres motorral kezdődnek, melynek teljesítménye 51 kW. Az ekkora méretű egységeket általában nem tartjuk elegendőnek, de ebben az esetben kivételről van szó. Amennyiben nem hosszú utakra használják a Yarist, teljes mértékben elégséges ez a hajtómű, amely az Inernational Engine of the Year kérdőíve alapján, hosszútávon a legjobb kis motorokhoz tartozik. (a saját térfogat kategóriájában 2007 – 2010 között vezetett). A versenytársak közül rugalmasságával és kulturáltságával tűnik ki. A második teljesítményfokozatot a négyhengeres 1,33 literes motor jelenti, változó szelepvezérléssel. Ez 64, majd a modernizáció után 74 kW-ot nyújt, és ez több mint elegendő a Yarisnak. Ennek ellenére erősebb kivitelű motorokkal is találkozhatunk a kínálatban. Az 1500-as 80 kW teljesítményű, a T-Sport sportverzió pedig 98 kW-os teljesítményű 1.8 VVT-i motorral rendelkezik. Egyetlen dízelt találhatunk a sorban, de a benzinmotorok minőségére és gazdaságosságára való tekintettel, túl sokan nem vágynak rá. Az 1.4 D4-D motornak 66 kW-os teljesítménye van. Yarisnak így szinte minden változatában megfelelő a dinamikája.

A második generációs Yaris belső tere összességében jó kidolgozású, ám épp itt található az autó kevés hibájának egyike. Ez pedig az, hogy a digitális kijelzőt a műszerfal közepén helyezték el. Nem válik a láthatóság kárára, de a vezető figyelmét elvonja, ha az adatok leolvasása miatt el kell fordítania tekintetét. A belső tér egyébként megfelelően tágas, a 270 literes térfogatú csomagtér is átlagosnak számít.

Felszereltség

A Toyota Yaris felszereltsége is átlagon felülinek számít kategóriájában, és ez magasabb árában is visszatükröződik. Ezt a Yaris sosem titkolta. A vásárlók gyakran választottak jobb felszereltségű autót, mert a felár nem volt olyan drasztikusan magas, mint a versenytársaknál. Ebből kifolyólag találhatóak nagyon kedvező felszereltségű Yarisok a piacon, akár még GPS-szel illetve a kisautókra egyáltalán nem jellemző hátsó parkolókamerával is ellátva.

Dizájn

A Toyota Yaris második generációja kimondottan gömbölyded dizájnjával tűnik ki. Ennek persze nem kell mindenkinek tetszenie, másrészt viszont az arányai lehetővé teszik a jó térkihasználást. A jármű belső tere a középen elhelyezett kijelzőnek köszönhetően elég hétköznapinak hat.

Fogyasztás

A Toyota Yaris hajtóművei kimondottan jól sikerültek. Rugalmasságukkal és kellemesen alacsony fogyasztásukkal tűnnek ki. Ez lényegében az egész portfólióra érvényes, a nagyobb teljesítményű motoroknál természetesen számolnunk kell a fogyasztás törvényszerű növekedésével, de ez még mindig kedvező határok között mozog. A használt autók között ezért is számít nagy értéknek a kínálatban szereplő egyetlen turbódízel.

Vezethetőség

A második Yarisnak szintén nagyon jó a vezethetősége, példás az úttartása és az alulkormányzottság is a lehető legkésőbb nyilvánul meg. Az abszolút csúcshoz hiányzik egy kicsit több sportos lendület és egy picit közvetlenebb vezérlés.

Biztonság

A második generációs Yaris 2005-ben az első kisautókhoz tartozott, amelyek a maximális ötcsillagos értékelést kapták az Euro NCAP töréstesztjein. Ezért az autó máig átlagon felüli biztonságossággal büszkélkedhet a saját kategóriájában. Az alapfelszereltségnek azonban csak az első légzsákok részei, az oldalsók csak a második felszereltségi szinten kerültek be.

Gyakorlatiasság

A második Yaris kategóriájában az enyhén átlagfeletti térrel rendelkező autók közé tartozik, és ez a gömbölyded karosszériájának köszönhető. A belső térben nincs hiány rakodótérből és a csomagtartó is tisztes, 270 liter befogadására képes.

Kényelem

A nagyon jó vezetési tulajdonságok semmilyen módon nem befolyásolják a menetkomfortot, ami szintén átlagfeletti a kategóriában. A kényelmet a belső tér tágassága és minőségi kialakítása is fokozza. Yarist ráadásul átlag feletti felszereltséggel is lehet találni a piacon.

Üzemeltetési költségek

A Toyota Yaris takarékos motorjainak előnyeihez tartozik az autó magas szintű megbízhatósága. Az autó általánosságban véve a legmegbízhatóbb használtautók közé tartozik, és ez az egyszerű és gyakran évekkel igazolt technikának és japán precizitásnak köszönhető. Így fenntartási költségei is nagyon kedvezőek, szervizbe többnyire csak a rendszeres ellenőrzés miatt kell járni vele.06-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000