TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / Volkswagen Golf IV (1997–2003)

Összesített értékelés:
Előnyök

Jó vezetési tulajdonságok

Átlagfeletti megbízhatóság

Széles verziókínálat

Minőségi kidolgozás

Menetkomfort

Az autóról

A Volkswagen Golf az autólegendák közé tartozik. A 1997–2003 közötti negyedik generációja az egyik legsikeresebb. Biztos és dinamikus vezethetőség jellemzi és emellett nagyon kényelmes. Tartósságának és gazdag verziókínálatának köszönhetően egészen kedvező vételárú, keresett használtautónak számít. Persze ennek a népszerűségnek a velejárója, hogy árai mérsékelten magasabbak, mint a versenytársaié.

Ugyanúgy, mint a Golf összes többi generációja, ez, a negyedik, is konzervatív és elegáns dizájnjával tűnik ki. A negyedik verzión ugyan már nyomot hagyott az idő vasfoga, de ennek ellenére még ma is elegáns hatású autó, csak néhány része árulja el a korát. A kerek karosszéria a harmadik generáció mérsékelt evolúciója, amely elsőként hozta be a kerekded formát. A klasszikus három- és ötajtós hatchbaken kívül, a Golf negyedik generációja praktikus kombiként is beszerezhető. Nagyon széles a kínált motorpaletta, de az évek megmutatták, hogy csak néhányat érdemes buzgón ajánlani. Az 1.4-es 55 kW-os teljesítményű alapverziók meglepő módon ide tartoznak. Ezek persze nem elégítik ki a dinamikus stílust kedvelő sofőrök igényeit, de kényelmes vezetésre megfelelőek és meglepően rugalmasak. Kedvező a fogyasztásuk és nagyon tartós a motorok ezek. Az atmoszférikus 1600-as, 1800-as és a kétliteres magasabb fogyasztást mutatnak és a gyakorlatban nem túl dinamikusak, bár papíron a teljesítmény mást ígér. Érdekes az erősebb egységek kínálata – az öthengeres 2,3 literes (110 és 125 kW) vagy a hathengeres VR6 (2,8 és 3,2 literes), amelyeknél a teljesítmény fokozatosan növekedett 130-ról 150-en át egészen 177 kW-ra. Ezek a verziók azonban megterhelik az első tengelyt, ami kihat az autó élettartamára is. Legendás a GTI kivitel, amely a negyedik generáció motorházteteje alatt egy remek turbófeltöltős 1.8 Turbo.... Az összes dízelmotor az 1.9 TDI legendás sorából származik, teljesítményük 66 és 110 kW között mozog. A TDI-PD motorok kevésbé kulturáltak és fogyasztásuk az idősebb verziókkal ellentétben nem csökken. A klasszikus egységek az esetleges szerviz miatt is biztosabb választásnak bizonyulnak. Az 50 kW-os teljesítményű 1.9 SDI atmoszférikus motor volt az alap, amely a Golfhoz túl gyenge.

Felszereltség

Ha valami felróható a Golf gyengeségeként, az a nagyon szegényes alapfelszereltség. Ez nemcsak a legegyszerűbb motorokkal rendelkező alapverziós járművekre vonatkozik, hanem a magasabb kivitelű, drágább motorokkal rendelkezőkben is számos elem felárasan került be.

Dizájn

A Volkswagen Golf negyedik generációja bár külsőleg már kicsit megöregedett, még mindig elegánsnak hat. Előnye, hogy a Golf hagyományosan egyszerű és konzervatív formái nem öregszenek, az említett hatás az egyes részek kidolgozásából adódik, amik szembetűnők az autón.

Fogyasztás

Aki gazdaságosan szeretne vezetni, az Golf esetén választ egyet a közkedvelt 1.9 TDI egységek közül. Ebből a szempontból a régebbi klasszikus TDI kivitel az előnyösebb, de az újabb, összetettebb TDI-PD-nek sincs oka szégyenkezni, sőt nagyobb teljesítményre képesek. Az 1400-as alap benzinmotor gazdaságos, és a turbófeltöltős 1.8 Turbo motornak is jó a fogyasztása. A többi motorizációnak magasabb a fogyasztása, érdemesebb elkerülni őket.

Vezethetőség

A Volkswagen Golf futóműve mindig is kategóriájának csúcsát jelentette. A negyedik generáció kiemelkedik a kényelmével, de nem marad szégyenben gyors vezetésnél sem. A futómű nagyon stabil, biztos és gazdagon dimenzionált, a 177 kW-os teljesítményt is bírja, és összkerékmeghajtással is lehetett választani.

Biztonság

A Golf robusztus karosszéria konstrukciója már 1998-ban négycsillagos eredményt hozott az Euro NCAP töréstesztjein. Mai szemmel nézve természetesen számos fontos elem hiányzik az autóból, ezért csak átlagosnak értékelhetjük az autót.

Gyakorlatiasság

Golfnak mindig is egyszerű és célszerű volt a belső tér kihasználtsága. A negyedik generációban az utasoknak elegendő helyük van, főkén elöl, a hátsó üléseken kicsit rosszabb a helyzet. Ez az utastér és a csomagtér közötti kompromisszumból adódik, így hátul kevesebb lett a hely a térdnek. Ez az összes négyes Golf alapján készült jármű közös tulajdonsága, tehát például az első Škoda Octaviaé is. A csomagtérnek átlagon felüli térfogatú, 330 literes a hatchbacknél, és 460 a kombinál.

Kényelem

A Golf biztos futóműve magas szintű menetkomfortot biztosít. Ez nem azt jelenti, hogy az autó túl puha lenne, ahogy ez a francia riválisnál van. A futómű stabil, emellett kiválóan tompítja az egyenetlenségeket, mint a sokkal nagyobb és drágább autók.

Üzemeltetési költségek

A négyes Golf nagyon közkedvelt autó, olyan alkatrészekkel, amelyek megegyezőek a konszern egyéb más autóiéival. Elterjedtségük azt jelenti, hogy egészében véve előnyös áron lehet pótalkatrészhez jutni, és érthető módon az utángyártott darabok beszerzése sem jelent problémát. A szervizhálózat is széles, és a Golf IV-t autószerelők sora meg tudja javítani gond nélkül.

Volkswagen Golf06-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés
Több

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000