TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / Volkswagen Golf V (2003–2008)

Összesített értékelés:
Előnyök

Jó vezetési tulajdonságok

Átlagfeletti megbízhatóság

Széles verziókínálat

Minőségi kidolgozás

Menetkomfort

Az autóról

A Volkswagen Golf ötödik generációja jó lehetőség arra, hogy összességében modern, kedvező árral rendelkező autóhoz jusson. Bár itt is érvényes, hogy használtan ennek is valamivel magasabb az ára ugyanúgy, mint a többi Golfnak. Az árat azonban kompenzálja az átlagfeletti megbízhatósága és a teljes körű biztonsága, ami a Volkswagen Golf szinonimájává vált. Az ötödik generáció dizájnja valamivel több lekerekített formát, hangsúlyosabb és nagyobb első fényszórókat kapott, amelyek sajnos a beázások következtében sokszor meghibásodnak. A formatervezés összességében a bejáratott pályán mozog, a karosszéria széles hátsó oszlopával és a kiegyensúlyozott arányaival. Míg a letisztult dizájn néha a kritika céltáblája, a belső teret általában csak dicsérettel illetik. A Golf értékes és minőségi anyagokat használ, kitűnő a kidolgozása és az ergonómiája. Ezért utasként és sofőrként is öröm a Golfba ülni.

Ismét érvényes, hogy a Golf ötödik generációja sokféle kivitelben került forgalomba. A három- és ötajtós hatchback kiegészült a kombival és később a magasított Golf Plus modellel. Választható első és hátsó kerékmeghajtással is. A hagyományosan biztos vezethetőség és a kitűnő menetkomfort mellett, a pozitívumok között említhetjük az autó nagyon jó hangszigetelését. A VW szokásához híven gazdag a motorkínálat, amelyeknél úgyszólván szét kell választani a magot és a pelyvától. Nem túl sikeresek az 1,4 és 1,6 literes közvetlen befecskendezésű, első FSI motorok, amelyeknek magasabb a fogyasztásuk. Figyelemre méltó viszont a fürge és takarékos alapkivitel, a 1400 köbcentis 55 vagy 59 kW-tal, és a 75 kW teljesítményű 1.6is motor sem rossz választás. A Golf ötödik generációjába első alkalommal kerültek az 1.4 TSI turbófeltöltős motorok, amelyeknél a vezérműlánc problémát okozhat. A dízeleket itt ismét az 1.9 TDI (66 és 77 kW) és a kétliteres képviseli néhány variációban. Az alapot az atmoszférikus 2.0 SDI 55 kW jelenti, amely ismét kissé gyengének számít. A turbófeltöltős verzióknak (103 és 125 kW) megfelelő a teljesítményük, de meghibásodások széles skálája léphet fel náluk.

Az ötödik generációban meg van a helyük az erősebb motoroknak is. Az atmoszférikus 2.0 FSI most sem ér sokat, de a TFSI turbófeltöltős változatai nagyon dinamikusak. Egyébként nem tartozhatnának a hagyományos GTI kivitelbe. A fogyasztásuk összességében kedvező. A legerősebb a hathengeres 184 kW-os motor, ami csak összkerékmeghajtással kapható.

Felszereltség

Az ötös Golf összességében modern autó, de az alapfelszereltségbe sok, egyébként hétköznapi dolog nem tartozott bele. Ha turbódízelt keres, jobb a helyzet, mert a magasabb árral rendelkező modelleknek a felszereltsége is szokás szerint magasabb.

Dizájn

A Volkswagen Golf ötödik generációja az előző kivitel konzervatív dizájnját folytatja. A dizájn előnye, hogy kortalan és csak lassan öregszik, tehát egy régebbi Golf nem néz ki kiöregedettnek. Ezt a hatást az is fokozza, hogy a következő, hatodik generáció ugyanilyen alapformákat használ.

Fogyasztás

Ha elkerüli az első FSI motorokat, amelyeknek csak papíron kedvező a fogyasztása, az ötös Golffal gazdaságos autóhoz juthat hozzá. Ez elsősorban a TDI motorokra érvényes, de kedvező üzemanyag-fogyasztással büszkélkedhet az alap 1.4-es vagy a turbófeltöltős 1.4 TSI is.

Vezethetőség

A Golf V ismét biztos vezethetőséggel dicsekedhet, kategóriájának csúcsát jelenti, és emellett nagyon komfortos. A vezető számára főleg a GTI verzió szórakoztató, amely maximálisan kihasználja a futóművet és nagyon agilis marad, míg az összkerékmeghajtású, nehezebb hathengeres vezetési szempontból már nem annyira vonzó.

Biztonság

Az ötödik Golf az Euro NCAP töréstesztjein teljes pontszámot, öt csillagot szerzett. Akárcsak az előző generációnál, ez a szilárd és robusztus karosszériakonstrukciónak köszönhető, ráadásul a biztonsági felszereltsége is lényegesen jobb. Ez azt jelenti, hogy az ötös Golf teljesíti a mai igényes elvárásokat a biztonság terén.

Gyakorlatiasság

A Golf ötödik generációjánál lényegesen javult a térelosztás a hátsó üléseken utazókat illetően, akiknek már nem kell szűkösködve az első ülés háttámlájába fúrniuk a térdüket. Bár a masszívabb szerkezet nem teszi levegősebbé a belső teret, de a célszerűen és ergonomikusan kialakított utastér nagyon praktikus. A csomagtér átlagban 350 liter térfogatú a hatchbacknél, a kombinál átlagon felüli, 505 literes. A csúsztatható hátsó ülésekkel ellátott Golf Plus variációnál az ülések elhelyezkedésétől függően 385 és 505 liternyi rakomány kerülhet.

Kényelem

A tágasabb belső tér, a valamennyire ismét tökéletesített futómű és annak hangolása azt jelenti, hogy a Golf V-nek kategóriájához képest átlagon felüli a menetkomfortja. A pozitívumokhoz sorolhatjuk az ismét nagyon jó hangszigetelést, amelynek valószínűleg nincs megfelelője a versenytársaknál.

Üzemeltetési költségek

A takarékos motoroknak köszönhetően a VW Golf ötödik generációjának általános fenntartási költségei kedvező szinten vannak. A szerviz és a pótalkatrészek árai már magasabbak. Ez az általánosságban magasabb árfekvésű VW márkaszervizek és alkatrészárak miatt van, és persze az autó korától is függ, mely műszakilag gyakran az aktuális kivitelnek felel meg.

Volkswagen Golf06-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés
Több

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000