TörlésÖsszehasonlítomMegosztaniKüldés

Vélemény / Volkswagen Passat (2001–2005)

Összesített értékelés:
Előnyök

Tágas és praktikus

Széles verziókínálat

Biztos és komfortos futómű

Takarékos dízelmotorok

Az autóról

A Volkswagen a középkategória tradicionális modelljénél, a Passat generációváltásainál egészében véve érdekes stratégiát választott. Passat viszonylag sokáig hagyja az előző generációt úgy, hogy az új modell többnyire az előző generáció jelentősebb ráncfelvarrása, és csak a következő változat lesz műszakilag új. Ez történt a Passat B5.5 esetében is, amelyet 2000 végén mutattak be a 2001-es évfolyamként. Tulajdonképpen az 1996-os B5 verzió ráncfelvarrásáról van szó. Ez akkor nagyon modern dizájnnal jött ki, amelyet egy évvel később az Audi A6 második generációja kissé lemásolt. Ezért az új verzió csak kozmetikai módosításokat kapott, a jól sikerült elegáns autón nem kellett túlzott átalakításokat végezni. Műszaki téren viszont ezért több változás történt.

A változások az autó előnyére szolgáltak, mert például az eredeti autó első tengelye gyenge tartósságáról volt ismert. A modernizáció után javult a helyzet, de az első tengely még mindig az autó problémás részeihez tartozik, ráadásul az alumínium karok cseréje ma sem a legolcsóbb javítási munka. Egyébként a Passat összességében tartós és a megbízható autó. Akárcsak minden kedvelt autónál, itt is fontos a gondosabb autóválasztás. Mivel a Passatot gyakran területi képviselők céges autóként, taxiként és egyéb munkavégzési célokra használták, elég nehéz alacsonyabb kilométerórájú autót találni. Másrészt az érdeklődők végtelen számú lehetőségből válogathatnak. Sedan és kombi karosszériaváltozat, első- vagy összkerékmeghajtással, valamint benzin- és dízelmotorok széles választéka áll rendelkezésre. A dízelek általában kedvelt állócsillagok, és a 1.9 TDI motor biztos választás. A gyengébb, 66 kW-os teljesítményű verzióját jobb elkerülni, mert ennek nehéz az autó. Ez a középszerű dinamikában és a lényegében ugyanakkora vagy még magasabb fogyasztásban nyilvánul meg, mint az erősebb motoré. A 110 vagy 132 kW teljesítményű hathengeres dízel is érdekes választás lehet. Az erősebb kivitel jobb, mert ennél nincs turbóeffekt. A benzinmotorok közül jobb kihagyni a kissé archaikus atmoszferikus kétliterest, akárcsak az új húszszelepes 1800 köbcentist. A turbófeltöltős 1.8 Turbo viszont szinte ideális motorizációnak számít. Összességében kedvező a fogyasztása és megfelelő dinamikát kölcsönöz az autónak. A Passat motorházteteje alatt többhengeres motorokat is találhatunk, az öthengeres 2.3 VR5-öt és a hathengeres 2.8i-t, de ezek értékesebbek. A nyolchengeres W8 igazi ritkaságnak számít, amely 2001 – 2004 között került a Passatba. Nehéz motornál külön figyelni kell az első tengely állapotára, és számolni kell azzal is, hogy a szervizköltségek magasabbak lesznek.

Felszereltség

A középkategória tagjaként jó alapfelszereltségre számíthatunk, melyből nem hiányoznak a biztonsági elemek sem. Az alap motorokkal értékesített alacsonyabb felszereltségi fokú autókból hiányozhatnak némely kényelmi elemek, de ez nem túl gyakori.

Dizájn

A Passat B5.5 elegáns autó kiegyensúlyozott arányokkal. A túlzások nélküli dizájn máig modernek és előkelőnek tűnik. A középkategóriás Volkswagen B5.5-ös változata letagadhatatlanul rendelkezik bizonyos optikai könnyedséggel. A Passat egy hétköznapi autó, amely nem kelt feltűnést, és ezt ismét az előnyei között tarthatjuk számon.

Fogyasztás

A Volkswagen dízelmotorjai alacsony fogyasztásukról ismertek. A Passat motorházteteje alatt különbözőek találhatóak, a klasszikus négyhengeres 1.9 TDI-től kezdve a meghibásodásra eléggé hajlamos 2.0 TDI-n keresztül, egészen a hathengeres 2,5 TDI-ig. Mindegyik fogyasztása előnyös, csak a leggyengébb, 66 kW-os verziónak kell jobban megdolgoznia az autó megmozgatásáért, ezért a gyakorlatban sok üzemanyagot nem takarít meg. Ez az alap 1.6-os benzinmotorra is érvényes. Az 1.8 turbó viszont vonzó választás lehet, mert jó dinamikát kölcsönöz az autónak és kedvező üzemanyag-fogyasztással lehet vezetni.

Vezethetőség

A Volkswagen Passat sosem volt sportkocsi és ez a futóműhangoláson is érződik, mely megfelelően biztos és szilárd. A Passat ideális autópálya-expressz, ennek ellenére nem veszít adottságaiból az országutakon sem, a dízelmotoroknál azonban számítani kell jelentősebb alulkormányzottsággal.

Biztonság

A Volkswagen Passat ötödik generációja 1997-ben az Euro NCAP töréstesztjein csak három csillagot kapott, ami áltagos eredmény a törésteszteken. A javított B5.5 modell 2001-ben már a jóval megszokottabb négycsillagos értékelést hozta, ami elsősorban a szerkezeti módosításoknak köszönhető, amelyek csökkentették a deformációt és javítottak az utasbiztonsági rendszerek működésén. Ezért is jobb választás a javított Passat, mint az eredeti B5 modell.

Gyakorlatiasság

Tágas és praktikus – így lehet jellemezni a Passat belső terét. Annak ellenére, hogy a csomagtere nem dönt térfogatrekordot. A sedané 475 literes és a kombié 495 literes. Ezek megfelelő értékek. Vigyázni kell azonban az összkerékmeghajtású verziókkal, mert azok „csak“ 400 liternyi csomag szállítására képesek. Az utasoknak minden esetben elegendő helyük van, a hosszú tengelytáv nagyvonalú helyet biztosít a hátsó ülésen ülő utasoknak is.

Kényelem

A Passat előnyei a tágas utastér, masszív alváz és az összességében gazdag felszereltség Az autó elegánsan suhan az úton és kényezteti utasait, nem utolsó sorban jó ergonómiájával. A B5.5 ráncfelvarrott modell kellemesebb és tartósabb anyagokat kapott a belső térben, ami a luxus élményét nyújtja utasainak.

Üzemeltetési költségek

Volkswagen Passat mindennapos autó, amellyel széles szervizhálózat foglalkozik. Tekintettel megbízhatóságára a szervizköltségek nem túl magasak, jelentősebb kiadást az első tengely javítása vagy a turbófeltöltős motorok turbófeltöltőjének cseréje okozhat. Ezért a turbó állapotára a vásárlásnál jobb odafigyelni. A motorok többségének kedvező a fogyasztása.06-1-810-0000 Hétfő–Vasárnap, 8:00–22:00
  • Garázs
  • Figyelmeztetés 0
  • Keresés
Több

AAA AUTO csapata AAA AUTO csapata

Jó napot , segítségre lenne szüksége autóválasztásban? Adja meg elérhetőségét és mi visszahívjuk

Vagy hívja a 06-1-810-0000